Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1999
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Wygodnie siedzenia i przestronne wnętrze.
Karoseria : Rdza na tylnej klapie i jeszcze w kilku miejscach
Silnik : Termostat, łańcuszek, alternator, regulator
Nie jest to samochód, w którym się można zakochać, ale jest przestronny, pakowny i przez to praktyczny. Tani przy zakupie i utrzymaniu.
Cóż konstrukcja wywodzi się z lat 60-siątyh (Skoda 1000MB) i to czuć. Silnik jest dość elastyczny w niskim zakresie obrotów do 3.5, potem rozpędza się siłą woli. Po mieście jest w zupełności wystarczający, na trasie już gorzej. W cztery osoby to już tragedia. Producent podaje prędkość maksymalną 160, ale jest to wartość czysto teoretyczna. Można go jeszcze w miarę sprawnie rozpędzać do 140 (dwie osoby) na autostradzie, ale potem to już ciężko idzie. Mam wrażenie że ten samochód ma 55km, a nie 68.
Czasem trzeba się trochę nagimnastykować ze wstecznym i chodzi trochę za ciężko.
Nie jest źle, samochód jest łatwy do wyczucia. Trochę nadsterowny, ale można łatwo wyczuć kiedy zaczyna tracić przyczepność, nie zaskakuje. Przydałyby się stabilizatory. Traci stabilność przy większym obciążeniu i większych prędkościach. Przy jeździe w cztery osoby nadmiernie się buja i ma tendencje do myszkowania na drodze. Bardzo wrażliwy na boczny wiatr.
Teraz już takich nie robią... Kanciasty z małym pochyleniem przedniej szyby. Widoczność znakomita. Również w lusterkach bocznych.
Generalnie prosto i na miejscu za wyjątkiem programatora wycieraczek w trybie przerywanym, to jakiś czeski film, a wystarczyłoby pokrętło..
OK, szybko się nagrzewa, szybko odparowuje szyby.
Myślę, że to jedna z największych zalet tego auta. Jak na tę klasę przestronny, wygodne fotele (nawet na długich trasach nigdy nie miałem bólu pleców) pakowny bagażnik.
Do 100km/h jest nieźle, porównywalnie z innymi samochodami z tych lat i tej klasy. Ale dłuższa jazda autostradą ze stałą prędkością 130-140 to istna katorga. Silni ryczy jak kosiarka do trawy, nie da się słuchać radia.
Jak się jeździ na trasie 90-100, to można zejść przy płynnej jeździe poniżej 6 litrów. Ale na autostradzie przy stałej prędkości 130 km/h wciąga prawie 9 !!!, Po mieście 7.5-8.5, ta druga wartość przy jeździe w korkach.
Akuratny
Przejechałem tym samochodem prawie 30000 i nie zawiódł mnie w trasie (może miałem szczęście), ale często wysiada jakiś element osprzętu.
Awaryjny osprzęt silnika w ciągu dwóch lat musiałem wymienić: termostat, wyczyścić przepustnicę i walczyć potem z komputerem (wariowanie obrotów), regulator napięcia, szybko zużywają się łańcuszki rozrządu (i strasznie tłucze), mechanik ostrzegał mnie też przed nagminnym padaniem alternatorów (jeszcze działa). Generalnie to mogłoby być lepiej. No i zabezpieczenie blach do kitu. Plus - naprawdę tanie części zamienne i psują się raczej tanie elementy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

6,6