: W niektórych egzemplarzach koroduje tylna klapa
: Uszczelki i chyba coś w wahaczach
Przeniesienie napędu
: Trzeba kontrolować termostat
Dla przeciętnego Kowalskiego jest to dobre autko, albo dla studenta, czy młodego na dorobku.
Warto rozglądać sie za lepiej wyposażoną wersja GLXi.
Silnik rodowodem wywodzący się ze Skody Favorit, zmodernizowany, trochę udoskonalony (wielopunktowy wtrysk paliwa, zapłon elektroniczny, itp) + oprzyrządowanie z VW nie sprawia większych problemów...
Warto lać dobry olej (np MOBIL 1, 5W50) i co 15 tyś km ustawiać zawory, no i standardowe sprawy (wymiana filtrów). Czasem trzeba przeczyścic przepustnice zeby obroty nie skakały... Ekonomia-na mieście troche za dużo pali, w trasie ok.
Generalnie niestety czas płynie szybko do przodu, silnik oceniam na mocne 3+ (przy dobrym humorze 4-)
Skrzynia ok, mogła by być bardziej precyzyjna (chociaż w Felicii po 1997 roku troszke poprawiono).
Zawieszenie przyzwoicie tłumi średniej wielkości wyboje, natomiast mogło by trochę ciszej pracować.
Czasem coś skrzypi, potrafi to drażnić (wtedy trzeba na kanał,sprawdzić wymienić jakąś gumę itp).
W miarę wszystko widać. Duże lusterka regulowane od środka, fotele posiadają pełną regulację (w niektórych wersjach też regulacja wysokości).
W zimie i na jesieni przydaje się tylna ogrzewana tylna szyba i tylna wycieraczka ze spryskiwaczem. (w standardzie)
4 :)
Tutaj jak na Skode całkiem przyzwoicie.
Wygodne fotele, dobrze rozplanowane przełączniki (podświetlane), obrotomierz, dużo lampek kontrolnych (przydaje sie sygnalizacja włączonych świateł mijania).
Jakość materiałów i montażu mogła by być trochę lepsza (zwłaszcza tylnej półki).
Wnętrze ma przyjemny jasny,widny kolor (w mojej wersji).
Ogrzewanie super, nawiew też, pełna regulacja :-)
Niestety moja wersja klimatyzacji nie posiada (z tego co wiem niektóre wersje miały,ale to przeważnie te co szły na eksport do Niemiec).
Dużo przestrzeni jak na takie autko, tylna kanapa składana (w mojej wersji dzielona)
Powyżej 120 km/h niestety zaczyna się hałas, poniżej jest znośnie. Troszke mogły by plastiki mniej skrzypieć (ale to też wina naszych polskich dróg). Na dobrą sprawę jak jeździłem nią w Czechach to jak by była cichsza.
Na trasie spalanie ok, na mieście w zimie zdecydowanie za dużo.
Ceny części są dosyć niskie (dużo pasuje od VW i Seata).
Nie warto oszczędzać na oleju do silnika.
Naprawde, przy odrobinie pracy ten silniczek 1.3 pracuje miło.
Generalnie jest to jakaś alternatywa dla pare lat starszego VW Golfa, czy Audi z lat 80tych,albo Fiata Punto z lat 90tych
Jak narazie całkiem niezawodny jest.
Troszkę denerwuje jakość niektórych elementów. Z jednej strony już jest "zachodnio" z drugiej "socjalistycznie".
Przy regularnych przeglądach nie powinno być niespodzianek.