Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 55KM 40kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Jakims sposobem po 14 latach wciaz nie chce rdzewiec. Garazowanie swoja droga, ale zdecydowana wiekszosc aut po tym czasie zaczyna choc odrobinke chrupiec. A tu wciaz nic i mam nadzieje, ze taki stan sie utrzyma ;)
Ot, male autko do jazdy raczej na krotkich trasach i do sklepu. Nie odwazylbym sie pojechac tym na drugi koniec Europy, choc po Polsce mozna jezdzic raczej bez ryzyka przymusowego stopu w szczerym polu. Slaby silnik traktuje akurat na plus - nie korci mnie, zeby szarzowac po drogach i jezdzic na ostrze noza. Jezdzac tym samochodem mniej bola te wszedobylskie ograniczenia predkosci - majac 55KM i tak sie przeciez nie poszaleje :)
Mialem przyjemnosc jezdzic kilkoma samochodami - czy to jako pasazer, czy jako kierowca. Audi to to nigdy nie bedzie, wiec nie oczekuje super osiagow i czasu do setki ponizej 10s. Mogloby byc wprawdzie lepiej, bo lubi sobie pohalasowac i ponaprezac sie pomimo tego, ze nie przyspiesza. Ale nie oczekuje za wiele po 14-latku, ktory do tego nigdy (chyba, auto nie moje ;) ) nie mial gruntownego remontu. Jest OK, choc doswiadczeni kierowcy wola inne samochody
Moj egzemplarz ma mocno zjechane dwa pierwsze biegi i wsteczny. Czasem bieg nie chce wejsc, szczegolnie jazda do tylu wymaga czasem (jakies 5-10%) przypadkow wrzucenia na luz i wbicia biegu jeszcze raz. Zawsze wtedy cos slychac z wnetrza samochodu, wiec podejrzewam ze to po prostu nie naprawiona usterka, ktorej mozna sie pozbyc za odpowiednia kwota. Reszta biegow bardzo przyjemna, skrzynia wciaz chodzi lekko, nawet zmiana biegu w pol sekundy nie powoduje zgrzytow. Gdyby tylko glowka od drazka byla nieruchoma a nie obracala sie do woli, byloby naprawde fajno.
Z wspomaganiem jezdzilo sie bardzo lekko i przyjemnie. Teraz, gdy cos mi sie w elektryce (chyba) popsulo, krecenie na parkingu wymaga juz wlozenia duzej ilosci sily. Ale jesli tylko jedzie sie te 30 km/h i wiecej, problem praktycznie znika. Promien skretu jest jak dla mnie dosyc maly, bardzo wygodnie mi sie tym samochodem parkuje (choc czesto gesto musze poprawiac sie przy rownoleglym, by sie zmiesic - ot, brak doswiadczenia zapewne).
Nie ma zastrzezen wiekszych. Dwa razy w swojej krotkiej karierze kierowcy prawie spowodowalem stluczke, ale to martwe pole. Ogolnie nie ma jakiegos wielkiego problemu z dostrzezeniem pojazdu za nami, choc jest krotki niebezpieczny moment, gdy osobnik za nami rozpoczyna wyprzedzanie - wtedy nie ma szansy go dojrzec, znika szybciej niz w przypadku lusterek w innych pojazdach. Regulacja nie sprawia problemow, choc jak dla mnie przydaloby sie jeszcze troche kata, ktorego brakuje - moze po prostu jestem za wysoki na takie bajery ;)
Moj samochod kurzy wiecej, bo wlascicielowi nie bardzo chce sie wozic autko na przeglady. Szwankuje mi do tego plywak w baku, wiec pare razy najadlem sie juz strachu, ze auto lada moment stanie w polu i nie ruszy bez dolewki paliwa. Choc jezdzac na krotkich trasach nie bardzo to czuc, to jednak drugi samochod (Octavia 1.9 TDI z 2004) to zupelnie inny poziom ergonomii.
Tutaj niestety szalu nie ma. Auto bardzo dlugo sie rozgrzewa w zimowe dni i noce a latem szybciutko grzeje. Czyli zupelnie na odwrot do oczekiwan. Bardzo latwo jest tez zaparowac szyby od srodka, i nie trzeba do tego -15* na dworze. Chyba najslabszy element tego samochodu.
Dwa oblicza ma ten samochod - z przodu miejsca jest naprawde sporo, wygodnie reguluje sie fotele, nie bardzo mozna sie do czegos przyczepic. Za to tylna kanapa 3 osoby miesci raczej w teorii albo wychudzone - 3, nawet srednio zbudowane chlopy po prostu sie tam nie pomieszcza bez wtulania sie w siebie i we wlasne nogi. Jesli do tego dolozymy fakt, ze nie bardzo mozna temu zaradzic (poza powiekszeniem swojego miejsca kosztem kierowcy i pasazera z przodu) wypada to blado. Trudno powiedziec, zeby auto nadawalo sie na dlugie wyprawy, nawet w gronie 4-ech osob.
Na czule szeptanie raczej nie ma co liczyc ;) Bardzo glosno robi sie, gdy silnik choc troche przekroczy 4000 RPM, co jest kolejnym problemem i wada. Prawdziwie cichy to ten samochod jest tylko podczas postoju z wlaczonym silnikiem i bez biegu. W innych przypadkach robi sie za glosny.
Martwi zbyt wysokie spalanie (efekt dawno nie przegladanego silnika). W innych sprawach trudno mi sie wypowiedziec, bo to nie ja place za naprawy biezace samochodu ;)
Kupione w 1999 za ponad 30 kafli. Cena dosyc wygorowana, bo za niewiele wiecej mozna bylo miec samochod dluzszy i pojemniejszy. Dobrze, ze teraz samochod malo warty, wiec i pieniedzy mniej szkoda. Uwazam jednak, ze mozna kupic lepiej.
W ciagu 14 lat posiadania samochodu potopila sie wiekszosc plastikow (brzydko to wyglada), zdarza sie odchodzenie materialowego wykonczenia w bagazniku, wyraznie czuc pod palcami starosc wykonczenia plastikowego w srodku. Zbyt luzna glowka od galki zmiany biegow, zacinajace sie zaglowki, szwankujace pokretla od szyb, sciagacze pasow - wiadomo jest, ze koniec koncow sie wszystko zepsuje i odmowi posluszenstwa, ale usterek bylo w moim odczuciu za duzo.
Nie wykrecil chyba jeszcze zadnego numeru grubego kalibru w stylu \"a, zepsuje sie na srodku drogi i fige bedziesz mial, kierowco\". Ale czesto gesto lubi lapac usterki dosyc powazne - wspomniana juz skrzynia, wspomaganie, silnik tez moglby zapewne przejsc blizszy i szczegolowszy przeglad. Ciezko jest mi dokladnie wypunktowac, bo jezdze tym samochodem sporadycznie i nie loze na jego utrzymanie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 55KM 40kW [l/100km]

8,2