W sumie bardzo dobrze sprawujące się auto. Ma kilka mankamentów, ale nigdy nie żałowałem, że go kupiłem. Bardzo praktyczne i w sumie niezawodne - przez 7 lat i 300 tys. kilometrow tylko 2 razy zdazylo sie, ze musialem go zaholowac do warsztatu.
Chyba najlepszy element tego auta. Mimo dużego przebiegu, wystarczy tylko zmieniać olej i paski co jakiś czas. Właściwie żadnych innych problemów. Tyle, że mocy jest w sumie nie za wiele.
Na plus można jej zapisać, że dalej działa przy takim przebiegu ;) A na minus, że już nie działa tak dobrze jak wtedy jak była nowa ;)
Hamulce wyraźnie źle dobrane - po kilku silniejszych naciśnięciach przy dużej szybkości bardzo szybko się przegrzewają. Hamowanie awaryjne na autostradzie dostarcza zawsze dużo emocji... Zawieszenie nie jest złe i w moim przypadku dużo wytrzymało (zmiana sprężyn, amortyzatorów dopiero po 200 tys.). Wspomaganie takie sobie i zwrotność nie najlepsza - długi promień skrętu.
Widoczność jest super. Właściwie wszystko widać. I z przodu i z tyłu.
Nawet długie trasy nie są męczące. Wygodne siedzenia i dosyć dobre umiejscowienie wszystkich przełączników. Jedynie brak miejsca na oparcie lewej stopy.
Ogrzewanie działa zupełnie dobrze, ale wentylacja jest niezadowalająca. Przy 4-5 osobach w ciepłą wilgotną pogodę paruje równo wszystko ;) Dodatkowo - brak możliwości curkulacji powietrza przy zamkniętym dopływie powietrza z zewnątrz. Wentylacja w gorące lato też raczej nie satysfakcjonująca...
Miejsca jest zupełnie wystarczająco zarówno z przodu jak i z tyłu. To auto wydaje się większe wewnątrz niż z zewnątrz :)
No coż - wyciszenie silnika nie jest zbyt dobre - trzeba lubić ten dźwięk, żeby nim jeździć. Co do wiatru i opon - zależy od szybkości. Do 100km/h jeździ sie bardzo przyjemnie. Szybciej - zaczyna się robić głośno.
Troche zależy ile się zapłaci. Ja kupiłem używane w Belgii i stosunek jakości do ceny wypadł wspaniale.
Palą się żarówki zewnętrzne (niezbyt duży problem) i żaróweczki podświetlenia tablicy i przyżądów (znacznie większy problem). Klamki w drzwiach czasami się zacinają, dmuchawa świergocze, a blacha rdzwieje (zwłaszcza tylna klapa!). Raz mi się urwała linka gazu.
Przy 150 skończył się akumulator, ale zmieniłem i od tej pory spokój. Po 290 tys. ukręcił się alternator, ale w sumie może już mógł. Od jakiegoś czasu piszczy pompa układu wpomagania (ale jeszcze nie padła - czekam). Reszta rzeczy, to normalne zużycie materiałów: hamulce, zawieszenie, sprzęgło (po 200 tys.).
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 D 64KM 47kW