Ocena kierowcy - Skoda Felicia I Hatchback

Silnik 1.6 LX 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Felicia I Hatchback 1.6 LX 75KM 55kW 1995-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo duzy zapas mocy!!!!Do dzis nie muszę uupełnić oleju w silniku!!! Swietny silnik!!!
Zawieszenie : Ta sprawa nie powinna mieć miejsca.Jest to wynik słabej jakosci tylnego zawieszenia.Auto jezdziło zawsze bez obciązenia.Tylko 2 osoby!!!
Karoseria : Słabe zabezpieczenie antykorozyjne.
Przeniesienie napędu : Normalna sprawa. Polskie drogi.
Bardzo dobre auto. Tylko w serwisach słabo wyszkoleni pracownicy. Młokosy bez doswiadczenia zawodowego!!!
Oleju między przegladmi nie dolewam.Nie ma potrzeby!!! Bardzo elastyczny silnik!!! Ma duzy zapas mocy!!!! W autoryzownych serwisach trzeba patrzeć mech. na ręce!!!! Spieprzyli mi juz 4 termostaty!!! Ostrzegam pod tym względem z korzystania z serwisu Plichty w Trójmiescie/ Gdańsk/.Dobrze ze silnik mnie się nie rozwalił!!! W miescie spala ok.7,2 l/100 km. poza miastem przy szybkosci 90km tylko 5.1 l/100 km. Przy szybkosci sredniej 125 km tylko 6.5l. Lubi długie przeloty -tak jak kazdy silnik.Problemy były z ubytkiem płynu chłodzącegu-serwis się na to \"olewał\".Fabryczny bład - zle zamontowana p-pa pł.chłodzącego!!Słabej jakosci są rury przy tłumikach.Tłumik dobry a rury dziurawe-z tego powodu wymieniłem juz 4 tłumiki.Oryginane el. gumowe są do d..y!!!Osłony przegubów-fabryczne- nic nie warte!!! W serwisach autoryzowanych patrzeć co mech.robią i mieć swoje zdanie!!!
Słaby punkt Felicji to dopasowanie skrzyni biegów do silnika. Mam to szczęscie ze w moim samochodzie jest OK.
Nie narzekam.
W Fabii widoczność jest nie do przyjęcia - denna. Grozi wypadkiem!!!! Strach jechać Fabią!!! W Felicji jest b.dobra!!!
Zalezy co kto lubi.Miałem do czynienia z wozami amerykanskimi i na ergonomia w Felicji nie narzekam. W Fabii jest ergonomia o wiele gorsza!!
Słaby punkt Felicji to wentylacja i ogrzewanie.Autoryzowny serwis spieprzył mnie te sprawy jeszcze bardziej.Gdy powiedziałem co zrąbali to wypierali sie tego!!! Dlatego ponownie piszę -patrzeć mech. na ręce!!! Najgorsza sprawa to zostawić auto w serwisie autoryzowanym na parę dni. Jedną rzecz naprawią a trzy inne popsują!!!! Moje auto jest cały czas serwisowane w autoryzowanych stacjach. Mam dozywotnią mobilność!!! Brak mi jest klimatyzacji w aucie - serwis w Polsce spiewał mi za zainstalowanie klimatu 6000zł.Horror. W RFN-ie chcieli w tym czasie tylko 3000 zł.
Jako kierowca nie narzekam, pasazer obok tez nie.
Przy 125 km / godz. jest b. cichy!! Przy postoju na swiatłach to jest tak cichy ze nie wiem czy silnik pracuje czy tez nie!!!
Miasto 7.2 l. Trasa 5.1 l przy sybkosci 90 km.. natomiast przy szybkości sredniej 125 km. pali 6.5 l.Uwazać na stacje paliwowe bo \"rasuja\"paliwo!!! W Gdańsku to tankuje tylko na bezobsługowej stacji.
Gdyby serwisy nie psuły pewnych spraw to ocena byłaby na 5!!
Wymiana po 115 tys.km swiec - serwis autoryzowany przepieprzył tą sprawe. Rdzewienie klapy bagaznika po 10 latach eksploatacji, rdza na prawych tylnych drzwiach po 12 latach eksploatacji / auto cały czas jest garazowane pod chmurką/,niepełne oświetlenie wskazników na desce,niedziałający regulator wysokosci świateł,klapa silnika - połozony lakier bez podkładu i powłoki antykorozacyjnej oraz inne sprawy spieprzone przez autoryzowane serwisy !!!!
Po 12 latach wymiana tylnego zawieszenia, wymiana \"łączników\" przy kołach przednich,problem z przepustnicą powietrza.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 LX 75KM 55kW [l/100km]

6,2