Ocena kierowcy - Skoda Felicia I Hatchback

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Felicia I Hatchback 1.6 LX 75KM 55kW 1995-1998 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy : KOCKI HAMULCOWE - WYMIANA PO 100TYS. A NIE BYŁO POTRZEBY JESZCZE BYŁY W DOBRYN STANIE.
Silnik : W zimie przy dużym mrozie wyrzuca cały olej - zamarza woda w oleju
Karoseria : Zamontowany zamek Centralny u Marszałka - porażka
Inne : Termostat - nagminnie chyba w każdej Felicji ,tylny tłumik
W 1998r. z silnikiem 1,6 było chyba najtańsze na rynku(oprócz poloneza). Przez pierwsze lata nieżle potem tragedia. To widać zresztą w raporcie DEKRY - jedno z najbardziej awaryjnych samochodów jakie wyprodukowano, moja Fela to potwierdza. Chyba sentyment mnie przy niej trzyma bo w tym roku włożyłem już ok. 3000zł na naprawy a warta jest ok. 4000zł
Zimą przy minus 15 st. C potrafi wyrzucić cały olej za 150 zł. Grozi to zatarciem silnika niemieckiego VW 1,6l. Krótka trasa dojazdu do pracy 10km niedogrzany silnik powoduje zamarzanie wody (odma) i fatalne skutki. Silnik nie jest taki idealny jak chwalą, zimą w mieście nawet 10 litrów/100km.
Nagminne haczenie wstecznego - sprzęgło na 2 x
Amortyzatory po 150 tys. Klocki wymiana po 100 tys. Tarcze po 150tys.
Nadmuch na przednia szybę tylko od strony pasażera kierowca zimą nic nie widzi przez parę kilometrów zanim się rozgrzeje i oblodzona szyba odtaje. Czesi kawalarze.
Zima w mieście 10 litrów - niemiecki silnik.
Bieda w kraju powoduje ,że ludzie dokładają do złomów i jakoś jeżdżą nim ,bo zakup nowego auta nawet hinduskiego Tata jest poza zasięgiem 90% rodaków.
Tragedia : zamarzajace zamki,przekręcone zamki, awaria alarmu.Wymiana siłowników w zamku centralnym 7 x ( kazda wymiana w serwisie Skody to było 150 zł) Przeguby napędowe 4 x wymiana,tylny tłumik 6 x wymiana, osłony gumowe przegubów napędowych 10x . Termostat po 70 tys. km - auto unieruchomione. Przerdzewiała chłodnica - wymiana. Pompa wodna - wymiana po 3 tys.km - porażka.
Wyjątkowo awaryjny egzemplarz. Brak kasy na Toyotę lub Golfa. Chociaż ludzie nie wieżą że przejechałem tym autkiem 185 tys. km i nie jest garażowane - to zasługa lakieru - metalik. Z nam gościa co przejechał Felą ponad 300 tys. km ale mówi,że to już złom.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 LX 75KM 55kW [l/100km]

7,7