Witam, posiadam tego zloma już dwa lata, wiec co nie co się już o nim dowiedziałem. Na wstępie zaznacze ze pomimo tego ze auto jest tanie w zakupie nijak nie przenosi się to na jakość ani na przyjemność z jazdy. Posiadam wersje silnikowa 1.3 68KM bez wspomagania i bez ABS-u z 97r. Od samego początku jak kupiłem to auto zaczynaly się problemy. Wymienie najczestsze spotykane usterki tego modelu bo chyba przebyłem je wszystkie. Mianowicie zacznijmy od przepustnicy! Jest to newralgiczny punkt tego auta, najlepiej czyscic ja raz do roku razem z wymiana oleju bo może dac w kosc nierównymi i niskimi obrotami co przerzuca się na znikome ladowanie akumulatora i gasniecie na zimnym silniku. Druga rzecz to przekladnia kierownicza niestety słabej jakości przez co slychac na nierównościach same stuki. Kolejna rzecz to slabe zawieszenie, ciagle cos się psuje po wymianie jak nie sworznie wahacza to poduszki Amortyzatorow i tak w kolko. Nastepna rzecz jaka mnie spotkala to oczywiście blacha i klapa bagaznika która leci szybciej niż Rayan Air do UK :) Dalej plasuje się przeciekanie tej francy! A cieknie z podszybia ponieważ tam często gnije i dostaje się woda przez co wiecznie w srodku panuje wilgoc i stoi woda na dywanikach. Malo tego Wentylacja również daje w kosc bo konstruktorzy tego auta zle przemyśleli ten fragment auta. Kiedy pada deszcz to woda która pada na maske dostaje się do wlotu wentylacji, natomiast kanaliki odpływowe zamiast odprowadzić wode niestety sa zbyt male przez co woda zalega i silniczek zaciąga wode do srodka kokpitu i pięknie nam dmuchawa pluje woda. Wyobrazcie sobie ze macie ustawione grzanie plus mega deszcz i dmuchawa na full, po prostu sauna i zaparowane wszystko. Jako wade dodam również ze gdy auto się nagrzeje a chcemy puscic zimne powietrze z dmuchawy to nie ma takiej możliwości gdyż pobierane jest dalej cieple powietrze przy silniku, nie wiem gdzie ustawiony jest wlot powietrza ale to porazka.Kolejna rzecz to mechanizm wybierania biegow, po prostu porazka sypie się raz do roku ponieważ pojawiają się takie luzy ze lewarek lata we wszystkie strony jakby był urwany. Nastepna kwestia jest silnik który jest niestety dość glosny pomimo tego ze rozrząd jest na lancuchu to lancuch z czasem nabiera luzow i dzwoni, a sam silnik nie zadowala wogole. Wyciszenie i jakość plastikow w aucie na bardzo niskim poziomie, porownujac do Vento które miałem z 93r. to niebo a ziemia a zaznaczam ze skoda jest z 97r. Przestrzegam przed kupnem tego gowna całym sercem! Gdyby nie to ze sam większość rzeczy w niej naprawiam to już pewnie zrzucilbym to auto z urwiska. Jedyne za co mogę być wdzięczny temu trupowi to może to ze zawsze zapala i jakos tam dowozi mnie do pracy ale nic poza tym bo ciagle trzeba do niej ladowac kase. NIGDY WIECEJ SKODY! NIE KUPUJCIE TEGO ZLOMA !
Silnik porazka zarówno pod względem osiagow jak i pod względem pracy(glosnosc)
Bardzo przeciętnie, ciagle psujący się mechanizm wybierania biegow skutkuje złym wbijaniem biegow, zgrzytami i haczeniem.
Przecietny nic więcej.
Zadnego komfortu nie odczuwam jadac tym autem, bardziej odczuwam ciagly stres czy zaraz cos się nie zepsuje sluchajac tych wszystkich stukow.
Slabo, praktycznie wszystkie schowki jak i polki mało przydatne i nie praktyczne.
Plus za nagrzewanie się auta ponieważ bardzo szybko osiąga temperaturę ciepla w aucie, podejrzewam ze to za sprawa szybko meczacego się silnika.
Malo miejsca.
Porazka.
Chociaz części nie sa drogie to suma tego wszystkiego wychodzi już spora :/
Auto można kupic już za 1500zl wiec jakość adekwatna do ceny choć i tak uważam ze przecietna bo kupując inne auto w tej cenie pewnie będzie mniej wadliwe niż to.
Ciagle cos się pojawia...
Hmmm...