Ocena kierowcy - Skoda Felicia I Hatchback

pawelekc, 18 lat temu
Silnik 1.3 54KM 40kW
Rok produkcji 1996
Skoda Felicia I Hatchback 1.3 54KM 40kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Stylistycznie autko z poprzedniej epoki. Silnik o prostej konstrukcji,oszczędny(na benzynie). Auto o tragicznych osiągach. Często się psuje. Nie odporne na rdze.Jeśli ktoś szuka autka oszczędnego, do jazdy typu praca-dom to może być. Ciesze się bardzo, że sprzedałem.
Kultura pracy dość dobra. Mój silniczek nie szarpał nawet przy 25km/h na IV biegu. Praca na każdym biegu dobra.
No rewelacja to to nie jest. BARDZO długie przełączanie biegów, wsetczny często haczy. Z taką skrzynią biegów szybko się nie da rozpędzić.
Przeguby przeciętne-posypały mi się. Przy wchodzeniu szybko w zakręt autko mocno się przechyla...wydaje mi się że środek ciężkości jest dość wysoko.
Bardzo dobra widoczność. Wszystko jak na dłoni. Dzięki kanciatym kształtom (tragiczna ta linia stylistyczna) wiadomo gdzie auto się kończy. Dookoła wszystko ładnie widać...no i te genialne duże lusterka...świetna sprawa.
Może i wszystko w zasięgu ręki, ale wygląd przycisków może odstraszyć...takie prostokąty po prostu. Plastiki naprawde, ale to naprawde marnej jakości. Wystarczy chwila nieuwagi i zachaczenie czymś kokpitu, a już głęboka rysa gotowa...miękki plastik niesamowicie-a to wada.
Szyby nie parują tylko latem! Tak to trzeba jeździć ciągle z włączonym ciepłym nawiewem(sauna w aucie). Cztero-stopniowa dmuchawa mało wydajna i głośna. Przy silniku rozgrzanym do nominalnej temperatury pracy (ok.90stC) można zapomnieć o chłodnym powietrzu z nawiewu(nawet jadąc 140km/h dmucha ciepłem).
Jak na takie autko to wyśmienicie! Pasażer z przodu może odsunąć fotel i wyciągnąć nogi, a z tyłu i tak jeszcze będzie dostateczna ilość miejsca.
TRAGEDIA (jak dla mnie). Bardzo głośno w środku. Przy około 110 km/h trzeba dość głośno mówić do pasażerów...radio przy takiej prędkości też trzeba spoooro podłośnić. Gdyby silnik jeszcze jakoś ładnie brzmiał, to może byłoby to znośne...ale on pracuje jak wyżyłowana kosiarka (monowtrysk)...męczy to straszliwie!
Powiem szczerze, że nie spodziewałem się że będzie to tak mało palić. Na benzynie 5,5 l/100km w trasie, w mieście około 6,5-7. Na gazie już więcej bierze...trasa 7,5 l/100km, miasto 8,5-9 l. Części dość tanie, silnik prosty jak konstrukcja cepa, więc można część napraw wykonać samemu.
Hmm...trudno powiedzieć. Na giełdach stoją baaardzo tanio... obecnie za około 5500zł można już kupić.
Chryyyysteee Paaanie!!!!! Nie było miesiąca żeby coś się nie popsuło!! Zawsze było coś do naprawy! Przez dwa lata użytkowania wymieniłem z tego co pamiętam: pompa wody, rozrząd, rozrusznik, dwa razy regulator napięcia, przeguby, akumulator, pompa paliwa i jakieś tam jeszcze drobiazgi.
jak wyżej.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 54KM 40kW [l/100km]