Ocena kierowcy - Skoda Favorit Kombi

cerleg1@o2.pl, 19 lat temu
Silnik 1.3 63KM 46kW
Rok produkcji 1991
Skoda Favorit Kombi 1.3 63KM 46kW 1988-1994 - Oceń swoje auto
Dobre auto do codziennej eksploatacji. Pozostawiona przez dłuższy czas nieużywana może robić problemy. Ostrzega o koniecznościach dokonania wymian i napraw. Sam woę nią dwa razy w tygodniu po 300 kg miału w workach i jedynie amortyzatory siadły ale po 100000km. Sympatyczna auto na codzień w dodatku z duszą i własnym rozumem. Nie należy w aucie mówić o tym że mamy jakieś dodatkowe pieniądze gdyż zaraz się popsuje.
Było ekstra ale poprzedni właściciel pochrzanił coś z chłodnicą co zaowocowało przystankiem w podróży, pękniętą chłodnicą i jej wymianą( naprawa nieopłacalna).Od tej pory pije olej ale do dolnej kreski potem trzyma poziom. Szarpie przy przyspieszaniu na 5 biegu od80 do 90 potem idzie.
Bez problemów(odpukać)
Ogólnie dobrze gdyby nie częste awarie włączników.
Przy załączeniu 2 biegu wentylatora sam załącza 3 bieg. Cieknąca nagrzewnica która nie da się naprawić. Trzeba wymienić ale poziom cieczy spada tylko do pewnego poziomu potem trzyma stan.
Rodzice mją Thalię i jest dużo ciaśniejsza. Pojemny sympatyczny wóz.
Szum z zewnątrz nie głośny ale dobija skrzypienie plastików w zimie i różne niezidentyfikowane stuki.
autkjo pali 7l po mieście i 6 na trasie.
Moje autko mechanik ocenił na 3000. Ogólnie gdybym miał teraz możliwośc kupić Favoritkę prosto z taśmy nie zastanawiałbym się. Kocham ten wóz i podejrzewam że poplaczę się przy sprzedaży. Tego auta nie da się nie kochać. Jest jedyne w swoim rodzaju. Pomimo 170000 tys przebiegu jestem pewien że mój Pepe zrobi beż większych fohów drugie tyle. Niestety potrzebuję kombi a Formanów już nie produkują. A wielka szkoda.
Dobijają drobiagi np czujniki temperatury lub wentylatora. Na naszych drogach należy zwracać uwagę na gumki wachaczy. Awarie włączników elektrycznych. Nic z czy nie można sopbie szybko poradzić.
Jak na ten przebieg jest nieźle. Wymiana całkowita tylnych hamulców( zardzewiały) i regeneracja układu kierowniczego( rok mnie ostrzegał w końcu nawalił - sam sobie jestem winny). Ogólnie wóz ostrzega o wszelkich koniecznościach awarii. Jeśli go słuchamy i doglądamy chodzi jak zegarek i nie sprawia problemów w trasie.
Skoda Favorit Kombi