Ocena kierowcy - Skoda Favorit Kombi

Artur, 20 lat temu
Silnik 1.3 63KM 46kW
Rok produkcji 1994
Skoda Favorit Kombi 1.3 63KM 46kW 1988-1994 - Oceń swoje auto
Kupiłem autko w 1999 roku z przebiegiem ok. 30kkm, sprzedałem w 2004 z przebiegiem 130kkm. W tym czasie wydawałem pieniądze na materiały eksploatacyjne, paliwo i opłaty. Może trafiłem na szczęśliwy egzemplarz, nigdy nie miałem niespodzianek, żadnej awarii pomimo tego, że auto było eksploatowane bez taryfy ulgowej - jazdy miejskie czy też dłuższe trasy w Polsce i poza granicami. Prosta konstrukcja pozwala na samodzielną obsługę, wymiana tego co niezbędne (klocki hamulcowe, tarcze, amortyzatory itp.) jest nieskomplikowana, niedrogie części - w sumie dobra zabawa - pod warunkiem ze nie uzywa się zamienników "no name". W sumie życzę sobie żeby każde następne auto było takie samo i nie zmuszało do pamiętania że posiadam samochód. W końcu ma służyc do jazdy.
Olej syntetyczny od początku - zużycie znikome, regularne wymiany płynów i regulacja. Praktycznie nie zwracałem uwagi na to czy jeszcze jest silnik pod maską. Dynamika taka sobie.
Żadnych problemów.
Trochę za "miękkie" zawieszenie, prowadzenie dobre. Przede wszystkim trwałe.
OK
Lata osiemdziesiąte. Wszystko na miejscu. Samochód po mariażu z VW. W związku z tym nieco przyjemniejsze materiały wykończeniowe, brak brązowej "ceraty" na drzwiach jak w starzych modelach, nic nie skrzypiało i nic nie chciało się rozpaść.
W swojej klasie ok.
Powyżej i w okolicy 120km/h hałas powoduje po kilku godzinach lekkie oszołomienie:)
Raz zawiódł zamek schowka, poza tym standard - żarówki itp.
Szczęśliwie nigdy nic się nie stało.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 63KM 46kW [l/100km]

7,3