Ocena kierowcy - Skoda Favorit Hatchback

Przemek, 17 lat temu
Silnik 1.3 63KM 46kW
Rok produkcji 1992
Skoda Favorit Hatchback 1.3 63KM 46kW 1988-1994 - Oceń swoje auto
Nie jest to może samochód przyszłości raczej już jest trochę przestażały ale idealny na codzienne dojazdy dla ludzi potrafiących go samemu zrobić. Koszt zakupu nawet auta w miarę w dobrym stanie jest niższy od ceny nowego roweru, więc nie można wymagać nie wiadomio czego,
Silniki w tych autach nie należą raczej do żwawych ale da się przeżyć, bo przy normalnej jeździe radzi sobie całkiem nieźle
Na skrzynię narzekać nie można bo jest w miarę udana, przynajmniej ja nie mam z nią żadnych problemów
Z tym jest różnie ogólnie rzecz biorąc favoritka ma tendencję do podsterowności
Widoczność jest ok nie można nażekać
Da się przeżyć
Co do ogrzewania to nie mam żadnych zastrzerzeń. W zimę nie ma najmniejszych problemów z przymarzaniem szyb, bardzo szybko się nagrzewa
Jak na tą wielkość samochodu jest nieźle spokojnie może jechać cztery osoby i jest względnie luźno
Dość słabe przy wyższych obrotach silnika w środku jest to odczuwalne, no i te niezbyt dobre jakościowo plastyki dają o sobie znać zwłaszcza na szutrowych drogach
Ekonomiczność to jest bez wątpienia największy plus tego samochodu, spalanie przy normalnej jeździe jest ok (ok. 9,5 l gazu) ale koszty utrzymania i naprawy tego auta są śmiesznie tanie w porównaniu z innymi markami (Ford, Renault czy innymi), jest to chyba najtańszy samochód w eksplatacji.
jaka cena taki i samochód ale za tak małe pieniądze niczego lepszego nie da rady kupić
Kupiłem swoją Favoritkę za 500 zł i praktycznie nic przy niej nie robiąć (nie wliczając w to części zużywających się : klocki hamulcowe, amortyzatory) przejeździłem nią 6 miesięcy dzień w dzień, dpiero teraz zmieniłem panewki, pierścionki, rozrząd i to wszystko, a zmieniłem tylko dlatego że za dużo brała mi już oleju ale teraz jest ok i znów moja favka musi śmigać

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 63KM 46kW [l/100km]

9,7