Ocena kierowcy - Skoda Favorit Hatchback

Silnik 1.3 57KM 42kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Favorit Hatchback 1.3 57KM 42kW 1992-1993 - Oceń swoje auto
Inne : Wielkość kabiny i wygoda podróżowania nawet na długich trasach.
Zawieszenie : częste wymiany sworzni i gumek - ale to polskie drogi...
Karoseria : z wiekiem rdza wchodzi na dolne krawędzie natarcia drzwi i na progi.
Układ hamulcowy : trochę za słabe i nie równe hamulce tylne. Nawet czasem kłopoty przy badaniu technicznym.
Bardzo wygodny i w sumie mało zawodny samochód. Jak na tak starą konstrukcję - to spisuje się całkiem nieźle. Jeżdże nim od 8 lat i w porównaniu z innymi z tego samego rocznika - bije je na głowę. Polecam.
Jak na staruszka z ubiegłego wieku chodzi całkiem nieźle. Szczególnie, jak zatankujemy prawdziwą etylinę.
Biegi wchodzą ok. W zimie na początku ciężko, ale po rozgrzaniu - prawie same. Trochę problemów ze wstecznym. Lekko haczy.
Daje sobie dobrze radę i w mieście (o ile dziury w jezdni nie są takie, że koło zapada się po osie), w terenie też bez zarzutu.
Duże szyby. A lusterka boczne to marzenie - wielkie i wszystko widać. Jak w akwarium.
Wszystko na miejscu. Tylko lewy włącznik (kierunki, drogowe i najgorsze - klakson) trochę mało przemyślany. Powinno też być otwieranie bagażnika przy użyciu dźwigni w kabinie (jak np. w fiacie uno). No i oczywiście klamki do otwierania drzwi od wewnątrz - dla kogoś, kto pierwszy raz chce wysiąść przydałaby się instrukcja obsługi.
Wentylacja ok. Z ogrzewaniem w zimie trochę gorzej. Trzeba sporo przejechać, aby płyn chłodzący się nagrzał na tyle, by można było w pełni uruchomić nagrzewnicę.
Dużo miejsca i dla kierowcy (mam ponad 183 cm wzrostu) i dla pasażerów. Bagażnik trochę przymały, ale w końcu to hatchback.
Przy zimnym silniku - głośno. Jak się porządnie rozgrzeje - da się wytrzymać. Szczególnie jak masz dobre radio. Duża prędkość - też hałas jak diabli.
Zużycie paliwa w mieście - słabe (u mnie wychodzi ok. 9 l/100). W trasie zupełnie przyzwoicie ok. 5,5 l/100 , co przy tej pojemności i starej konstrucji silnika uważam za niezły wynik. Przeglądy i naprawy w normie.
Adekwatny do ceny (to zależy za ile kto kupił i czego oczekiwał). Ja się nie zawiodłem.
Wymienić musiałem włącznik zespolony lewy (za dużo funkcji w jednym). Często muszę wymieniać plastikowe elementy zamków drzwi.
Raczej związane z wiekiem pojazdu (wydech, uszczelka głowicy, nagrzewnica). Poza tym nic poważniejszego (jak na razie).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 57KM 42kW [l/100km]

7,2