Bardzo fajne autko do jazdy do pracy. Znacznie wygodniejsze i przestronniejsze od poprzedniej wersji. W trasie jest też całkiem całkiem i autko daje rade z rodzinką 5-osobową, psem w bagażniku oraz boxem dachowym na dachu.
Mam 75 KM. Gdybym miał 60 KM, to bym przeklinał i miał problemy z wbiciem się na rondo oraz na obwodnicę.
Trudno się do niej przyzwyczaić, żeby płynnie ruszać i płynnie zmienić bieg z I na II. Żonka też miała z tym problem. W poprzednich autach i w nowej Skodzie Rapid jakoś to normalnie działa.
Trzyma się bardzo stabilnie a XPS, ASR i inne systemy trzymają równo na błocie pośniegowym i śniegu, nawet przy wdepnieciu gazu i podjazdu pod górę...rewela.
Po 2,5 roku nic się nie działo z lakierem.
po 2,5 roku gałki ogrzewania i wentylacji chodzą znacząca ciężej.
Dla kierowcy i pasażera sporo miejsca, z tyłu jest ok dla trójki dzieci, ale pod warunkiem, że nie przekraczają 9 lat.
przy ponad 100km/h zaczyna być średnio głośny. W Rapidzie jest znacząco ciszej.
co roku dolewka 0,5 litra oleju oraz wymiana dywaniku kierowcy i wycieraczek. Poza tym paliwo i płyn do spryskiwaczy i nic więcej :)
To było najtańsze autko tej wielkości jak je kupowałem, a jakościowo przewyższyło moje oczekiwania.
bagażnik dachowy montuje się pod uszczelkami drzwi - powoduje to duży hałas podczas jazdy powżej 80km/h. W Rapidzie zrobili ten sam błąd.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 MPI 75KM 55kW