Ocena kierowcy - Skoda Fabia II Hatchback Facelifting
6 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Przeniesienie napędu
: Kto nie prowadził auta z DSG ten nie wie :) Silnik również rewelacja.
Świetne auto, taki przyczajony tygrys ;) Chyba najtańsze 180KM na rynku ;), a do tego fenomenalna skrzynia, relatywnie niskie spalanie, bogate wyposażenie w serii i niskie koszty eksploatacji czynią idealny kompromis auta do jazdy na co dzień i sportowej kiedy przyjdzie ochota. W środku jest zadziwiająco cicho i podróżuje się komfortowo jak na auto klasy B.
Cichy, nawet bardzo cichy i bardzo elastyczny.
Jeszcze 3 lata temu nie wyobrażałem sobie jazdy automatem, rok temu nieśmiało się przyglądałem, a teraz uważam, że to DSG jest genialne. Naprawdę polecam niezdecydowanym.
Lekko obniżone, utwardzone więc prowadzenie jak gokart. Mimo to komfortowo i cicho. Zmieniłem koła na 16\", bo te 205/40/17 to nie na moje okoliczne dziury :/
Ogólnie dobrze, ale oczywiście słupek A dużo zasłania, poza tym OK.
Jak to u VW - wszystko pod ręką bez zbędnych przycisków i pierdół.
Dobrze, ale clmatronic mógłby działać lepiej.
Jak na auto klasy B, bardzo dobrze. Fotele lekko kubełkowe, dobrze trzymają na boki. Lekko irytuje brak podparcia lędźwi, nawet nie można tego dokupić.
Tu byłem naprawdę w szoku, jest cicho, bardzo cicho. Przy 130/140km/h na autostradzie tylko lekki szum powietrza.
No i tutaj kolejny duży plus. Zużycie paliwa oczywiście wg zasady: turbo żyje turbo pije :)
Miasto w zależności od ilości korków i temperamentu kierowcy to: 7-12l/100km, trasa od 5,5-9l/100km średnio. Przy jeździe na autostradzie tempomat na 135km/h, średnie z długiego dystansu 7,2l/100km przy średniej prędkości 127km/h. Oczywiście przy rajdowej! jeździe zużycie na poziomie 20l/100km również dziwić nie powinno :)
A rajd o kropelce powinien zamknąć się w ok. 5l/100km :)
Niby drogie na pierwszy rzut oka jak za Fabię, bo to przecież tylko Fabia, ale po dłuższym przeanalizowaniu tematu okazuje się, że w zasadzie cena jest atrakcyjna: 180KM!, DSG!, łopatki przy kierownicy, skrętne reflektory, climatronic, komplet poduszek, radio z MP3 sterowane w kierownicy, tempomat, koła 17\", ESP, XDS (nawet działa), MAXI DOT, alarm i inne bajery za niecałe 70.000 zł to chyba rozsądna oferta.
Na razie nowe auto. Ale jest przedłużona gwarancja do 120.000km ;)
Na razie nowe auto. Ale jest przedłużona gwarancja do 120.000km ;)
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 180KM 132kW