Ocena kierowcy - Skoda Fabia II Hatchback Facelifting
Okres użytkowania:
5 lat
: Niezawodność.
: Wyżej opisane.
Auto kupione nowe, dla dwojga starszych ludzi - wielkość wystarczająca. Gdy pojawiły się wnuki okazało się za małe ;)
Fotelik, torba z rzeczami dziecka, jakieś nasze bambetle... i brak miejsca dla wózka. Ponieważ pracuję przy autach wiedziałem, że silnik od kosiarki (3 cylindry) nie wchodzi w rachubę, stąd wersja 1.4 16V - raczej niezbyt ekonomiczna. Przez 6 lat użytkowania bezawaryjne auto.
Niestety mało dynamiczny pomimo 85KM. W porównaniu do Cordoby 1.6 75KM - cienias. Wiem- 16V wymaga kręcenia na wyższych obrotach ale to przekłada się na zużycie. Za to bardzo przyjemnie (pod względem dynamiki) jeździ mi się tym autem na autostradzie z prędkościami 140-160 km/godz, na całe szczęście nie ma komputera pokładowego więc cierpię tylko przy tankowaniu :)
Raczej niezawodna pod względem przełączania biegów. Krótko zestrojone biegi.
Mało komfortowe zawieszenie, dobry układ kierowniczy. Trochę niepewnie czułem się w zakrętach, z biegiem lat i kilometrów chyba się przyzwyczaiłem.
Bardzo słaby lakier. Tandetnie wykończone wnętrze (wersja Family) w porównaniu do wcześniejszych modeli.
Widoczność nie powala. Kilka razy na skrzyżowaniu wyjechał mi "zza słupka"samochód. Pochylenie prawego słupka chyba jest jakieś niedopracowane bo grubość jest podobna jak w innych autach, gdzie nie spotkałem się z tym problemem. Teraz po prostu kiwam się na skrzyżowaniu jak Izraelita podczas modłów, patrząc w prawą stronę - pomaga!
Klamka przednich drzwi - tragedia! Trzeba mocno cofnąć rękę aby złapać klamkę wewnętrzną a duży raczej nie jestem. Mniejszy fiat panda jest pod tym względem rewelacyjny.
Dziwnie mało wydajna wentylacja. W okresie chłodów czy opadów deszczu musi pracować na minimum 2 biegu aby szyby nie zachodziły parą. Jeśli jadą cztery osoby należy włączyć klimatyzację aby dosuszać powietrze. Bardzo głośny szum nadmuchu.
Jak na małe auto - OK. Ale robi się problem przy większej liczbie osób. Dla trójki dorosłych na tylnym siedzeniu podróż to udręka.
Słabe wyciszenie, powyżej 90 km/godz na 5 biegu słyszalny hałas silnika,wzmagający się wraz z szybkością. Do tego dochodzi dość silny szum z bocznych szyb?!?
Przez 6 lat wymienione jedynie tulejki drążka stabilizatora. Tarcze, klocki i rozrząd to materiały eksploatacyjne.
Za tę cenę (39900zł w 2012 roku - upust dealera od ceny oficjalnej 43900) dość dobre wyposażenie.
Dokuczliwe trzeszczenie w obu przednich drzwiach, pojawiło się po dwóch miesiącach użytkowania. Pomimo dwóch wizyt w serwisie nie uporano się z tym problemem, nota bene patrzono na mnie jak na wariata, bo oni nic nie słyszeli...
Zamek tylnej klapy w okresie chłodów potrafi nie zaskoczyć. Czyszczenie, suszenie, smarowanie nie pomaga.Tej zimy pewnie trzeba będzie go wymienić...
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 85KM 63kW