Ocena kierowcy - Skoda Fabia II Hatchback Facelifting

DarStefan, 10 lat temu
Silnik 1.2 TSI 105KM 77kW
Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Fabia II Hatchback Facelifting 1.2 TSI 105KM 77kW od 2010 - Oceń swoje auto
Silnik : 1.2 TSI świetna jednostka. Bardzo dynamiczna i elastyczna i oszczędna kiedy trzeba. Duży moment od niskich obrotów i łatwość przyśpieszania powyżej 120-130km/h.
Nie zawiodlem się. Przestronne nadwozie Fabii (315l bagażnik) w połaczeniu ze 105KM silnikiem to dobry uklad. Jak dla 2 osób auto w sam raz. Do przebiegu 34k żadnych problemów. Niskie spalanie jeżeli stosować podstawowe zasady eco drivingu. In minus to na pewno wysokie nadwozie i podatność na bocznych wiatr - doskwiera przy dużych prędk. pow 120km/h; łatwo rysujące się plastiki w bagażniku; skrzynia biegow
Z Fabią to świetne zestawienie, dobrze że nie dałem się namówić na 85km wersję. Auto przyśpiesza do setki naprawdę dynamicznie, jak dla mnie, rewelacyjna elastycznośc na 5 biegu od 130 do 160km/h. Jeżeli traktować delikatnie można zamknąć się w spalaniu 5.5l/100km, przy prędkościach autostradowych w przedziale od 7-9 (140-160km/h)
po 1. wielki błąd Skody że nie ma 6 biegu - nie rozumiem bo Polo z tym silnikiem ma 2. W mojej Fabii mam wrażenie jak bym mieszał kijem w wiaderku budaprebu, trudno wyczuć drogi prowadzenia biegów, czasami szarpanie przy szybkiej zmianie z 1-2 - GENERALNIE DO POPRAWY
Bardziej komfortowo zestrojone co nie jest zaskoczeniem, ale rozczarowalo mnie że zamówione sztywniejsze (fabryczne) zawieszenie nie wiele pomogło. Auto "zssuwa się" z zakretów przy większych predkościach. Ale to może być wrażenie po prześiadce z Cordoby. Stabilne zachowanie przy prędkościach 140-160 - jeden warunek - brak silnego wiatru
Nie mam zastrzeżeń. naprawdę nic w tym samochodzie nie przeszkadza.
Prosty kokpit, intuicyjna obsługa nic dodac nic ujać. Podstawowe radio chba "swing" bardzo dobrze gra i jest latwe w obsłudze.
Sprawna manualna klima, szybko dziala w zimie gdy parują szyby a w lecie gdy w środku robi się gorąco. Szyby latwo parują w zimie szczególnie z tylu.
Brakuje trochę miejsca na szerokość gdy wiozę kolege na fotelu pasażera ale tak to naprawdę przestronnie, szczczególnie z tylu ilość miejsca zaskakująca. Dobre materialy użyte do wykończenia samochodu, dobra ilość chowków, praktyczny uchwyt na bilety parkingowe, świetny uchwyt przy tylnej klapie - ulatwia zamykanie
Jeżeli chodzi o silnik to na biegu jalowym wogóle go nie słychać ani nie czuć - po 1.9tdi wielka ulga. Slychać go wyraźnie dopiero powyzej 3tys ale raczej przyjemny dźwięk. Przy dużych prędkosciach słychać bardzo oplywające nadwozie powietrze.
Spalanie na dobrym poziomie ale 1 warunek - delikatne obchodzenie się z gazem. W mieście spalanie 8-9l (Wrocław) - przy staniu w korach przy jeździe 7. W trasie wszystko zalezy od Ciebie od 5.5 do 8.5l Rozczarowują koszty obsługi gwarancyjnej - średnio zostawiam 600 - 650 zł, wg. mnie to za dużo jak na Skodę i tak małe auto, ale pewnie inni producenci wcale lepiej nie wypadają
Samochód kupiłem za 45tys i myślę że to dobrze wydane pieniądze. Wszystko zalezy od zdolnosci negocjacyjnych kupującego. Jak dla mnie Skoda trzyma poziom a stosunek jakości do ceny jest naprawdę na wysokim poziomie.
Do tej pory absolutnie nic.
Do tej pory absolutnie nic.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI 105KM 77kW [l/100km]

6,7