Silnik jak to diesel na pompowtryskach, kulturą pracy nie grzeszy, polecam lepsze paliwo. Na Shell V-Power Diesel chodzi o wiele lepiej.
Skrzynia idealna, chodzi leciutko, zmiana biegów to przyjemność.
Zawieszenie solidne, trochę twarde więc lepiej nie przesadzać z oponami, góra 15 cali.
Z przodu przeszkadzają słupki, trzeba być uważnym na rondach i \"wychylać\" głowę. W mieście może to trochę męczyć. W wersji kombi z tyłu słaba widoczność, lepiej mieć czujniki parkowania.
Siedzi się wygodnie, dobre wykończenie. Regulacja fotela kierowcy i kierownicy rewelacja. Jak na tej klasy auto myślę że jest OK chociaż zawsze mogło być lepiej...
Silnik szybko się nagrzewa więc ogrzanie to kwestia przejechania 2KM, klima działa sprawnie szybko chłodzi chociaż nie wiem jak w bardzo duże upały bo nie sprawdzałem.
Z przodu bardzo dużo miejsca, przestronnie, gorzej z tyłu, no ale tam siedzi bardzo mały pasażer i myślę że nie narzeka :)
Myślę, że wyciszenie jest dobre, w środku przy zamkniętych szybach dźwięk silnika jest na poziomie akceptowalnym, tak do 130KM/h...
Bardzo ekonomiczny silnik, w trasie przy 90KM na piątym biegu spala tylko 3,5l ale rudno utrzymać taki wynik, więc średnio 4,5. Przy 160KM/h spala aż 9l więc nie jest to samochód dla kogoś kto lubi przycisnąć. W mieście średnio 6,0l. Na krótkich dystansach spala stosunkowo dużo szczególnie w mieście dlatego uważam, że to idealny samochód na trasę przy spokojnej jeździe. Przegląd i wymianę płynów robię poza ASO i ceny są umiarkowane, jak by się coś zepsuło to na allegro można chyba wszystko kupić do tego samochodu.
Najlepiej kupić po okresie gwarancyjnym. Skoda wtedy traci na cenie najwięcej a później już trzyma cenę.
Żarówki lubią się przepalać, trzeba tego pilnować, poza tym OK.
Jak na razie nic się nie psuje i chyba to jest atut tego auta. W pracy mamy kilka fabii z tym samym silnikiem i żadnych awarii. Dodam, że są mocno eksploatowane.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TDI 70KM 51kW