Ocena kierowcy - Skoda Fabia I Kombi

szymon, 18 lat temu
Silnik 1.2 i 64KM 47kW
Rok produkcji 2004
Skoda Fabia I Kombi 1.2 i 64KM 47kW 2003-2008 - Oceń swoje auto
Jak napisałem mam kombi, a więc duży bagażnik i mimo wszystko niezły silnik - ci co krytykują prawdobnie nigdy go nie testowali. Jestem zadowolony, gdyby jeszcze tylko mieć tę klimę...
Mam HTP 12v i wszyscy po pierwszej jeżdzie się pytają jaki to silnik a potem robią duże oczy. Nie jest to FERRARI ale nie taki cel przyświęcał konstruktorom. Miałem pewne obawy przy kupnie ale jestem b.zadowolony.
Z małym minusem za haczącą czasem jedynkę.
Na zakrętach jedzie jak po szynach - jedyny mankament to głośna praca na nierównościach.
Ci co piszą o szerokich słupkach nie rozumieją chyba jak konstruowane są współczesne samochody (bezpieczeństwo). W maluchach i 125p były wąskie.
Tutaj mam trochę zastrzeżeń: 1-idiotyczna regulacja oparcia foteli(pokrętło od drzwi), 2-regulacja nawiewów taka, że jak człowiek wsiada pierwszy raz do tego samochodu w nocy i przy padającym deszczu(tak go odbierałem) to ma problemy ze znalezieniem prawidłowych pozycji tych nawiewów, 3-schowki takie, że nie wiadomo do czego(zwłaszcza te na drzwiach), 4-kretyńskie ustawienia wycieraczek(włącza się do góry) nie mogę się przyzwyczaić przez 1,5 roku. Ergonomia lepsza w Seicento, którym jeździ moja żona.
Kwestię ustawienia samych pokręteł opisałem wyżej, nie mam klimy i to baaardzo utrudnia życie. Ogrzewanie ok.
Zawsze mogłoby być lepiej, ale jak dla mnie ok.
Gdy jechałem wolno, na luzie z lekkiej górki w bieszczadach nagle na drogę wyszła sarna i tak szła ok 15m przed samochodem, dopiero jak trochę zwiększyłem obroty(nadal na luzie - zorientowała się i uciekła).
Uważam że jest b.dobrze. Mam kombi, jeżdzę normalnie (Warszawa) i spalanie jest na poziomie ok 0,5 l większe niż w seicento900 mojej wife. Bałem się, że będzie dużo gorzej. Nie wpisuję "spalania w ekonomicznej jeździe na długiej trasie" bo tak się w Polsce nie da jeździć (W-Wa-Gdańsk 120km/h ok 6,1)
Prawie nic - wyrwana rączka do zamykania bagażnika ale naprawiłem sam. Przeciekające drzwi po deszczu - prawa strona.
Jeden duży moim zdaniem problem - tylna szyba po wyłączeniu ogrzewania pękła w drobny mak. Należy do tego dodać katastrofalną postawę Autowimar w Wawie, który nie chciał przyjąć samochodu do naprawy(nawet do przechowania na hali) - zima, piątek wieczór. Dopiero telefon do assistance pomógł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 64KM 47kW [l/100km]

5,5