Ocena kierowcy - Skoda Fabia I Hatchback

Silnik 1.4 68KM 50kW
Rok produkcji 2000
Skoda Fabia I Hatchback 1.4 68KM 50kW 1999-2007 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : łącznik stabilzatora, sworzeń wachacza POLSKIE DROGI
Inne : kiepskiej jakości sa lakiery nemetalizowane
Powiem tak w moim odczuciu to najlepsza propozycja małego auta rodzinnego samochód bezawaryjny i naprawde świetnie sie nim jezdzi ja polubiłem swoja fabie po jakiś 3 mieśiącach eksploatacji nie mogłem sie przekonac do skody ale teraz powiem z cała stanowczościa ze kolejnym samochodem tez bedzie skoda fabia możę tylko z mocniejszym silnikiem
Silnik 1.4Mpi to idealna opcja do lpg nie ma koniecznosci montowania drogich instalacji.Jesli codzi o bezawaryjność to ideał nigdy nic sie nie zepsuło zawsze odpalał i nawet przy przebiegu 160tyś.km.ani grama oleju.Mógłby być mocniejszy ale czego wymagac od konstrukcji z lat 70 po modernizacji vw. Wada jest zuzycie paliwa które oscyluje w okolicy 10litrów na kazde 100km,ale to w mieście na trasie mozna zejść do 7,5-8l/100km
W mojej skodzie biegi wchodza ciasno ale nie mozna zarzucic niczego w działaniu skrzyni biegów jest naprawde idealnie zestopniowana i dobrana do mocy silnika
Układ jezdny to prawdziwy sukces inżynierów skody ten samochód nie robi niespodzianek na zadnej naweierzchni prowadzi sie pewnie stabilnie dla niektórych moze byc troche twardo ale to kwestia przyzwyczajenia no i nie wymagajmy zbyt wiele od auta klasy B Dlamnie układ jezdny to rewelacja
tu mogło by byc troszke lepiej przednie słupki ograniczaja troche widocznosc. Do tyłu ok
Intuicyjnie wszystko tam gdzie ma byc może troche szaro ale nie skrzypią plastiki nic nie trzeszczy dobra jakość materiału w porównaniu do rywali z segmentu B to powiem ze rewelacja
Wentylacja auta jest ok mały minusik za głośno chodzący wentylator
W tym miejscu to chyba kazdy kto jechal fabią powie to samo z przodu miejsca jest dosyć nawet na wiekszych pasarzerów z tyłu natomiast mogą troche ponarzekac na brak miejsca na nogi pasarzerowie o wzroście przekraczającym 180cm ale nie zapominajmy ze to auto z segmentu B a nie autobus
Fabia jest dobrze wyciszona silnik daje sie słyszec powyżej 4tyś obr. nie śłychac natomiast charakterystycznego przy wiekszych prędkościach świstu
Dałem najwyższa ocene pomimo tego ze zuzycie paliwa jest duze,ale ceny części,przeglądów,napraw i w moim przypadku eksploatacji(lpg) są znikome
Trzeba powiedziec ze za bezwypadkową i dobrze wyposarzoną fabie trzeba zapłacic sporo ale ta inwestycja sie opłaca Ja na początku byłem sceptykiem jesli chodzi o tą marke jednak z upływem czasu nabrałem przekonania ze to naprawde dobrze zainwestowane pieniądze i wbrew wielu opiniom nie traci az tak na wartości,nie ma tez problemu ze sprzedaż tego modelu chętnych jest wiele
Posiadam to auto od 3 lat poza wymiana klocków,szczęk i bębnów,łącznika drążka stabilizatora,sworznia wachacza,i podpory amortyzatora to absolutnie nic należało by dodac ze usterki zawieszenia spowodowane są stanem polskich dróg a nie jakościa materiałow użytych do produkcji ponad wszystko sa ceny częsci do skód(grosze)
Nigdy nic

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 68KM 50kW [l/100km]