Ładny design, znakomita niezawodność, większość części z grupy Volkswagena. Bardzo lubiłem to auto, nie zawiodło mnie nigdy. Wsiadałem i jechałem. Bardzo lubie tę markę, ale przesiadam się na inną, bo przecież całe życie nie będę jeździć Skodą:)
Świetny silnik, dynamiczny. Miły pomruk. Najważniejsze: całkowicie bezawaryjny.
Krótki bieg, precycyjne wprowadzanie biegu, po prostu jednym paluszkiem. W dużo lepszych autach są skrzynie, które dużo dużo słabiej chodzą.
Jak na klasę auta brak pytań, całkiem dobry komfort, dobre prowadzenie. Minusy: myszkowanie, trzeba pilnować toru jazdy na polskich drogach. Wytrzymałość w normie, były naprawy ale raczej dopiero po 5 latach eksploatacji. W porównaniu z tym, co się czyta o innych autach to chyba świetny wynik. (Przejechałem w sumie 147 000 km)
W porządku, trzeba tylko uważać: szerokie boczne słupki przy skrętach potrafią zasłonić pieszych na pasach.
Proste, dobrze działające przełączniki.
Tu się przyczepię. Latem i nie tylko (wystarczy słoneczna pogoda i dwadzieścia parę stopni) szybko się nagrzewa i trudno wywietrzyć. W trasie męczące cały czas jeździć z otwartymi oknami. Po prostu brakuje bardzo klimy. W zimie nagrzewa się powoli, czuć ciepło po 15 minutach. (Mocny nawiew chałasuje).
Auto nie jest duże, ale na przednich siedzeniach wygodnie. Tył rozczarowuje. Bagażnik ustawny.
Dla mnie w porządku jak na klasę auta. Jeździłem z przyjemnością. Na wolnym biegu prawie nie słychać silnika).
W trasie schodziłem do 5,4 l/100 km. W mieście zależy od stylu jazdy, na ogół poniżej 9 l. (auto z komputerem więc sprawdzałem:)
Skody niestety już nie są tanie. Ceny w ASO na poziomie innych marek. Okazji cenowej więc już nie ma.
Notorycznie psuje się tylna wycieraczka, ASO zawsze chce wymieniać całość, a najlepiej naprawił znajomy mechanik. Wysiadł włącznik szyby elektrycznej, nieszczelności przy chłodnicy, nawalił czujnik wspomagania kierownicy (ASO naprawiło gratis, a było już tuż po gwarancji).
Było kilka napraw zawieszenia. Nigdy nie zawiódł w trasie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW