Auto z salonu. Za 60 tyś w tym czasie nie było nic lepszego jeżeli chodzi o auta tzw. rodzinne. W skrócie: pojemne i ekonomiczne. Trochę głośne w mieście ale w trasie ciszej niż w Astrze II 1.6 benzyna. I co najważniejsze, niezawodne. Jedynie klima wysiadła po 90tk ale z mojej winy bo nie serwisowałem regularnie. Byłoby 5 gwiazdek gdyby nie te plastiki w środku. Wnętrze Astry II było lepiej wykończone
Silnik super pomimo klekotu na zimno. Tylko olej wymieniam. Elastyczny i cichy na 4-5 biegu. Trochę brakuje 6 biegu ale to szczegół bo głównie jeżdżę po mieście i dwa razy w roku na urlop. Brak filtra cząsteczek stałych na plus.
Doskonała w tej klasie samochodów, w Astrze II pojawił się kłopot z trwałością. Biegi wczodzą pewnie, bez oporu.
W miarę ciche i komfortowe jak na tak sztywne nastawy. Auto jest wysokie więc musi być sztywne, dzięki temu dobrze sobie radzi na zakrętach i przy nagłym hamowaniu. Ponadprzeciętny układ hamulcowy. Ogólnie lepiej niż w Astrze II.
Byłoby 5 ale tylna szyba wszystko psuje. Do przodu i na boki ok.
Idealnie rozplanowane wnętrze. Wszystko na miejscu. Obsługa wygodna, tylko jechać. Jazda w długich trasach nie męczy i o to chodzi. Astra II wypada dużo gorzej.
Dobry climatronic. Cichy i wydajny. Co do ogrzewania to jeden minus, nie można zejść poniżej 16 stopni i w duże mrozy w ciepłej kurtce jest trochę za gorąco.
Super w porównaniu z każdym kompaktem a cena podobna, często niższa.
Na niższych biegach słychać oszczędności :). W trasie ok. ale mało jeżdzę poza miastem. W Astrze II zupełnie na odwrót.
Bezawaryjny i oszczędny model. Jakbym nie jeździł średnio nie spali więcej niż 7 litrów. Normalna jazda to ok. 5-6 litrów. Solidnie zmontowany, z dobrych materiałów więc nic nie dokładam.
Po 6 latach nie żałuję wyboru. Astra II z podobnym przebiegiem (też kupiłem w salonie) była po kilku znaczących naprawach. W tamtym czasie za tą kwotę (porównywalne wyposarzenie i silnik) mógłbym kupić koreańczyka np. i30 i długo, długo nic. Astra III kombi była 8 tyś droższa ale nie warta tych pieniędzy.
Zepsuty zamek klapy bagażnika. Naprawiłem samodzielnie bez wizyty w ASO, które chciało poprostu wymienić cały zamek. A wystarczyło rozkręcić, podłubać 15 minut i ponownie złożyć.
Jak na auto 6 letnie to mało :)
Zalecam nie ufać ASO i pamiętać o regularnym PEŁNYM ! serwisie klimatyzacji bo będzie jak u mnie czyli awaria po 90tk.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW