Ocena kierowcy - Seat Toledo III

RP, 14 lat temu
Silnik 1.9 TDI 105KM 77kW
Rok produkcji 2008
Seat Toledo III 1.9 TDI 105KM 77kW 2004-2009 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Super prowadzenie i zwinność, precyzyjny układ kierowniczy - wszystko co lubię najbardziej.
Ogólnie 100% satysfakcji z zakupu. Za bardzo rozsądne pieniądze (ok. 69 kpln) samochód z dużą ilością miejsca w środku i z bagażnikiem 500l, w pełni wyposażony (wersja Superwagen) i z oszczędnym, niezawodnym silnikiem 1,9 TDI. Do tej pory najlepszy samochód.
Stare poczciwe 1,9 TDI, poprzednio w Leonie miałem wersję 1,9 TDI 90KM (ALH) i jeździło się przyjemniej - silnik pracował bardziej miękko. Poza tym sprawuje się ok, klekocze jak TDI i ogólnie go słychać, ale póki co jest niezawodny i da się nim sprawnie jeździć.
Bardzo precyzyjna, krótkie skoki lewarka, ogólnie dla mnie ideał.
Zawieszenie sprężyste, raczej twarde, super prowadzenie na zakrętach, na dziurach potrafi być dokuczliwe. Jak dla mnie super - preferuję twarde niemieckie nastawy zawiasu.
Do przodu ok, choć szerokie słupki czasem potrafią zasłonić widoczność na boki. Widoczność do tyłu raczej słaba, polecam czujniki parkowania!
Po prostu VW - wszystko pod ręką i na miejscu, bez zbędnych fajerwerków. W porównaniu z poprzednią generacją Leon/Toledo II, słabe plastiki, za to dobrze spasowane - nic nie skrzypi.
Climatronic - dla mnie super.
Zaskakująco dużo miejsca z przodu i o dziwo z tyłu - przy wzroście 185cm nie ma problemu z komfortem.
Mogłoby być lepiej - Leon był lepiej wyciszony. Przy wyższych prędkościach szumią uszczelki z przodu.
Spalanie dobre, po mieście średnio wychodzi 8,5l/100km, w trasie potrafi zejść do 6,5l/100km
Za te pieniądze (ok. 70 kpln) i z tym wyposażeniem i gabarytami w 2008 nie miał konkurencji - do tej pory nie ma, choć już go nie produkują :) Polecam każdemu kto szuka auta dla rodzinki 2+2.
Nic się nie zepsuło, czasem coś świszcze pod maską (znany problem "sowy" w silnikach BXE) a poza tym ok.
brak

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW [l/100km]