Ocena kierowcy - Seat Toledo II

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Seat Toledo II 1.9 TDI 110KM 81kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Bezobsługowy.. duża moc, małe spalanie.. czego chcieć więcej.
Rewelacyjne auto w małej kasie. Praktycznie nic bym w tym samochodzie nie zmienił
Muszę przyznać że to moje pierwsze auto w dieslu a aut miałem już naprawdę wiele. Silnik jest wręcz rewelacyjny.. zero problemów.. jedynie rzeczy eksploatacyjne. Spalanie bajka. Czy się jedzie ostro czy oszczędnie różnica 0.5 litra. Jak na 110koni bardzo zrywny. Aż się rwie do wyprzedzania.
Fajnie lekko wchodzą biegi. U mnie pojawił się problem z trójką. Jak się szybko wpina bieg potrfi zgrzytnąć. Chyba dość podatna na wycieki bo przy kupnie kilka sztuk obejrzałem wszystkie ciekły.
Jeśli wszystko jest sprawne to auto jest bardzo sztywne. Wręcz twarde. Do użytku na codzien super. Do jakiej kolwiek szybszej jazdy po zakrętach raczej odpada. Czuć że mamy za sobą sporą masę i próbuje w zakrętach uciekać.
Jak na 18 letnie auto uważam że bardzo dobrze. Małe wykwity korozji tu i tam.. ale ogólnie zdrowym standardowo problem z dołem błotników przednich (zgnite)
Do przodu super.. do tyłu tylko i wyłącznie z lusterek cofam. Widoczność przez szybę bardzo słaba. Półka jest tak wysoka że praktycznie widać tylko wysokie elementy za autem.
Jest idealnie. Wszystko tam gdzie powinno być. Dopiero w tym aucie doceniłem jak ważne jest miejsce na portfel, telefon i inne takie. Podłokietnik sprawia ze sunie się po drogach jak na naprawdę wygodnej kanapie. Trasy po 500 km bez żadnego bólu
Długo się nagrzewa. Zapewne kwestia tego że mam diesla. I klima bardzo słabo schładza auto. Byłem z tym u speca stwierdził że wszystko jest dobrze. Także chyba inne marki robią to lepiej.
Miejsca w aucie jest do bólu. Patrzysz na auto i nie wydaje się być aż tak pojemne. Otwierasz bagaznik i szczęka opada bo jest naprawdę ogromny.
Do 100km/h spoko. Powyżej zaczyna trochę szumiec. Ale można spokojnie rozmawiać bez podnoszenia głosu. Co ciekawe wersję z benzyniakiem pod maską są dużo gorzej wygłuszone. Silnik jest potwornie głośny. W dieslu prawie go nie słychać.
Po eksploatacyjnymi rzeczmi raczej problemów nie miałem. Ale auto mam dopiero rok także może to kwestia czasu.
Lepszego auta w tej kasie nie da się kupić. Serio.. niby da się kupić bmw e46 w tych pieniądzach ale będzie w bardzo słabym stanie. A tutaj za trzy minimalne krajowe wypłaty dostaje się naprawdę wszystko co auto powinno mieć.
W rok sporo głupot. Typu padło podświetlenie rejestracji.. padło trzecie światło stopu. Padl mechanizm podnoszenia szyby w drzwiach kierowcy.. padł mikrostyk w drzwiach.. problemy z alarmem.
Jak narazie zero poważnych problemów.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

5,2