Ocena kierowcy - Seat Toledo II

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Seat Toledo II 1.9 TDI 110KM 81kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : te silniki nawet w czołgu dawały by rade:D(żarcik)
Jak na samochód tej klasy który powstał na płycie podłogowej Golfa IV z czego Seat jest 100 razy ładniejszy, bardzo przyzwoicie,samochód jest wygodny mój ma ala kubełki z przodu wiec na zakretach siedze pewnie, sprowadziłem go z holandii w Styczniu 2009 obawiając sie kłopotów z zawieszeniem poniewaz samochód z dróg równych jak stół przyjechał na przysłowiowy poligon ale jak dotad jest ok i na przeglądzie wyszlo mi ze na 2 lata mam spokój:)oprócz tych gum na wahaczach, mój samochód ma stosunkowo mały przebieg myśle że jest realny, z raci że silnik jeździ na pełnym syntetyku Mobila a mała turbinka dmucha jak głupia i samochód nie kopci, mysle ze bedzie bezawaryjna eksploatacja, z tym silnikiem zalecam dbałosc o turbo tj.na zimnym silniku nie katować max do 2 tyś. obrotów a po dynamicznej jeździe odczekać 2 minuty i mozna wyłączyc silnik, i pilnowac oleju nie sa to zbyt duze wymagania a odpłaca sie wysoka bezawaryjnościa i spokojnie przespana nocą z myślą ze rano somochód na 100% odpali i dojedziemy tam gdzie chcemy. seat wyrobił sobie u mnie opinie lepsza niz mercedes.
TDI najlepsza rzecz w tym samochodzie, troche telepie nim ale to wina pompowtryskiwaczy,przy zakupie wymieniłem olej(MOBIL 5W50) kompletny rozrząd troche droga rzecz ok 900zł ale starcza na ok.70 tyś. i filtr paliwa bo te silniki lubią czyste paliwo i jak dotąd a jeżdże już rok NIC nie robie naprawde sprawdzam co jakis czas poziom oleju i płynu chłodniczego i to wszystko ,super silnik:)
równiez mocna rzecz w tym samochodzie biegi wchodza gładko i pewnie ,czasami 1 ma opór ale niewielki wymieniłem olej w skrzyni(100zł) i jest malina:)w wersji 110 km taka jak moja nie ma 6-stki skrzyni toche to komplikuje sprawe przy predkosci ok. 200km/h wtedy jest głośno ,polecam wersje 130 albo 150 konną to sa prawdziwi sportowcy i maja seryjnie montowana 6-stke skrzynie.chodza plotki ze stara 5-tka jest lepsza od szóstki ale moim zdaniem to jest kwestia jak dbasz tak masz, olej w skrzyni i nie katowanie sprzęgła zbyt często to wtedy skrzynia wytrzymie długo:)
układ kierowniczy wspaniały, zawieszenie dosyć twarde niecierpiace polskich dróg, auto uwielbia brac ostre zakrety z dużą prędkościa ,uwaga na miske olejowa chyba ze ma sie osłone pod silnikiem, ale ja jej nie mam :D raczej unikac polnych dróg i wyskoich krawężników, sprawdzic hamulce po zakupie wymieniłem tarcze i klocki przód i hamulce brzytwa.
z przodu genialnie ale tył jak to sedan raczej na wyczucie początkujacemu kierowcy bedzie ciężko
wszysko na swoim miejscu niczego nie trzeba szukać:)
mocna strona tego auta mój samochód ma climatronic i każdy zakres mozna ustawic według własnego zyczenia 10 minut w zime i samochód jest nagrzany:)
samochód dla rodziny z tym że z zewnatrz wydaje sie duzy , ale z tyłu raczej dla osób mniejszych, za to z przodu mnóstwo miejsca a bagażnik tak duzy ze te auto to powinno BMW zastapic przy przewozeniu trupów do lasu:D:D
jechałem benzyną jest super z dieslem pod maska mogło by byc lepsze do 120 km/h jest ok poznej do zniesienia jeżdże tym autem do Holandii (1100km) i słuch mam jeszcze super także nie ma na co narzekać
w lato 5.5 trasa, 6.0 mieszana, do 7.0 po mieście zalezy jaka sie ma noge a w zime 6.0 po trasie ,ok 6.5 mieszana, a w miescie 7,5, jednym slowem jak na auto 10 letniema sie czym pochwalić:D
za ok. 17-20 tyś TDI rodzinne 2000/01 rok okazja roku która sie nie psuje
w sumie to nie było tego dużo raz kierunkowskazy mi sie zawieszały bo przerywacz sie zepsuł(40zł) i gumy na tylnej belce(polskie drogi;/)a i wyskoczył mi na tylnej klapie pod rejstracją malutki pęcharzyk rdzy ale już blacharz powiadomiony i zostanie usuniete:D
B.R.A.K !

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]