Ocena kierowcy - Seat Toledo I

Kamil78, 8 lat temu
Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1998
Seat Toledo I 2.0 i 115KM 85kW 1991-1999 - Oceń swoje auto
Mam auto od 3 lat (zrobione ok 40 tys km). Kupilem zadbany egzemplarz z DE z niewielkim przebiegiem (96 tys) w nietypowej wersji (2.0 ben i automat). Szacuję, ze w rzeczywistości miał przejechane jakieś 150 tys - standardowa cofka przez handlarza. Ogólnie poza eksplopatacją (rozrząd, klocki, tarcze, wydech, plyny i oleje) z autem nic się nie dzieje poza tym, że chrupie go ruda - ale jak na ten rocznik jest i tak super (tylko tylne nadkola mają purchle). Auto to typowy dupowóz z pkt A do pkt B - niczym się nie wyróżnia, nie zachwyca, po prostu jeździ - sam jestem zdziwiony, że za 5 tys trafiłem w pełni sprawne auto (nawet klima działa). Silnik nie do zajechania - żadnych dolewek między wymianami (zmniejszyłem interwał z 15 na 10 tys). Skrzynia zmienia biegi plynnie - do tych 130 km/h podróżuje się całkiem komfortowo, choć to już 4 tys obrotów (110 km/h to ok 3 tys obrotów i wtedy jest znacznie ciszej). Wg mnie to dobra alternatywa dla popularnej Octavi I - choć trzeba przyznać, że niestety przez problemy z korozją wiele Toledo I gnije już na złomowiskach. Ma to swoje plusy - duża dostepność tanich używanych części wyposażenia (lampy, klamki itp) choć póki co odpukać nie musiałem oprócz właśnie urwanej klamki wew nic dokupywać.
klasyczna 8 zaworowa, za to pancerna jednostka - mocna strona tego auta
3 biegowy automat z nadbiegiem - regularna wymiana oleju sprawia, że jest całkowicie bezproblemowy.
jest poprawny, jak to w grupie VW trochę sztywny, za to przewidywalny
w porównaniu do W201 to lipa - słabe wygłuszenia, niby benzyna, a jednak czuć, że jest gorzej wyciszony niż stary diesel Mercedesa.
jak to w grupie VW - wszytko jak trzeba. Toledo I co taki mix przełączników z Golfa 2 i 3 - czarno, ale solidnie.
daje radę
typowy liftback - jestem pod wrażeniem przestrzeni - po zlożeniu tylnej kanapy przewoziłem materac 200x220, ogólnie auto zaliczyło dwie przeprowadzki i naprawdę jest przestronne.
w porównaniu do W201 to lipa - słabe wygłuszenia, niby benzyna, a jednak czuć, że jest gorzej wyciszony niż stary deisel Mercedesa.
tanie części i pełno różnej klasy zamienników. Nie gazowałem, więc trochę boli spalanie, ale i tak nie ma tragedii
optymalny - czyli jest tanio w zakupie, a całkiem dobrze jakościowo - jak to w starym używanym VW
do tej pory bez awarii w trasie - tylko standardowa obsługa
brak - tylko części eksploatacyjne

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]