Ocena kierowcy - Seat Toledo I

Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Toledo I 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Karoseria : Szybko koroduje, zwłaszcza podwozie - niestety zimowe solenie przyspiesza proces i to z siłą wodospadu.
Samochód pakowny i przyjemny w prowadzaniu ale sporo drobiazgów zadecydowało że się go pozbyłem. Kupiłem używany jeździłem 5 lat i zrobiłem nim ponad 120 000km. Przy przebiegu 289 000km silnik nie brał ani grama oleju.
Przy odpowiednich obrotach samochód całkiem nieźle się zbiera.
Bardzo elastyczna skrzynia biegów - na 3 można spokojnie skręcać na skrzyżowaniach a samochód jedzie bez szarpnięć i dławienia się. Na 5 biegu można już jechać z prędkością 60 km/h.
Układ jezdny całkiem w porządku, chociaż może zbyt miękkie zawieszenie. Musiałem wymienić tylne sprężyny na sztywniejsze bo koła przy pełnym załadunku na nierównej drodze przycierały o błotniki.
Dobra widoczność.
Wszystko w zasięgu ręki.
Trochę słaby nawiew na przednią szybę. Odczuwalne zwłaszcza zimą kiedy to szyby cały czas były częściowo zaparowane (nawet klima nie pomogła)
Dużo miejsca z przodu i jeszcze więcej z tyłu. Do tego duży bagażnik z super dostępem dzięki otwieranej tylnej klapie.
Przeciętne wyciszenie.
Ze zużyciem paliwa nie jest źle ale mogło być lepiej. Zimą pali troszkę więcej nawet około 8 l/100km ale latem jest już przyzwoicie bo około 6,5 l/100km (a jeżdżę szybko i cały czas z włączoną klimą)
Drobne usterki to blokujące się albo niezamykające zamki w drzwiach, awaria wycieraczek, czujniki temperatury od klimatyzacji...no i najgorsza to karoseria która jak już zacznie rdzewieć to końca nie widać.
Z poważnych usterek to awaria skrzyni biegów, cewki zapłonowej, alternatora oraz zacierająca się pompa paliwa. Niestety nie polecam wizyt w serwisie Seata bo się tam nie znają kompletnie na samochodach i wymyślają jakieś dziwne i kosztowne usterki. Warto samemu wiedzieć co się zepsuło i znaleźć sobie dobry warsztat znający się na rzeczy. Części można kupić tanio ale nie w serwisie (alternator regenerowałem za 500zł - w serwisie regenerowany 2700zł a nowy 3500zł, chłodnica nowa w sklepie 250zł - w serwisie 2500zł)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

6,8