Ocena kierowcy - Seat Leon IV Sportstourer

Jakub, 2 lata temu
Silnik 1.5 EcoTSI 150KM 110kW
Rok produkcji 2022
Seat Leon IV Sportstourer 1.5 EcoTSI 150KM 110kW od 2020 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Świetny kompromis pomiędzy komfortem i dynamiką. Cicha praca zawiesznia. Pewne prowadzenia. Komfortowe resorowanie.
Po przesiadce z 5f czuję się, jakbym wskoczył do samochodu o klasę wyżej. Wysoki komfort podróży - mimo wersji FR i felg 18". Świetny kompromis pomiędzy komfortem a dynamiczną jazdą. Nie słychać pracy zawieszenie. Dobrze wyciszone nadkola. To co w 5f było bolączką, zostało poprawione. Spasowanie wnętrza znacznie poprawione w stosunku do rocznika 2021. Navi system w końcu dziala płynnie i włącza się natychmiastowo po włączeniu silnika. Dla 4 osobowej rodziny auto prawie idealne.
W 5f mialem 1.5 tsi 130. Silnik mial opóźnioną reakcje na wciśnięcie pedału. Nie lubił obrotów powyżej 4 tys. Zachowywał się bardziej jak silnik diesla - podejrzewam, ze takie było jego zadanie - jak najlepsza ekonomia. Hmmmm... Ale ten jest mocniejszy i pali tyle samo. Coś chyba poszło nie tak. Szybsza reakcja na pedał przyspieszenia, lepsza dynamika w każdym zakresie obrotów, wyższa kultura pracy. Wyraźnie czuć, że wersja 150 KM jest zupełnie innym silnikiem. Rodzina 4 os. + załadowana bagażnik - dynamika zaskakuje jak na tą moc i pojemność.
Krótki skok lewarka na plus. Sprzęgło działa bardzo plynnie i łatwo je wyczuć. Na minus dziwne zestopniowanie 5 i 6 biegu. 5 ani do miasta, ani w trasę. 6 tylko od 90 km/h - diabelnie dluga. 3 i 5 bieg na początku wchodził z dużym oporem. Teraz już jest ok.
Zawiesznie w porównaniu do 5F to duży przeskok jeżeli chodzi o komfort. Dużo cichsza praca zawieszenia. Auto stracilo trochę charakteru, ale stało się dojrzalsze. Jeździ się jak autem segmentu D. Mały minus za układ kierowniczy - zbyt duże wspomagane i za malo informacji zwrotnej z przednich kół.
Nie patrzcie na zdjęcia. Idzcie i zobaczcie auto na żywo. Szczególnie w wersji FR i na felgach machined grey 18". Zaryzykowalem i auto zamówiłem w kolorze Urban Silver. Nie splalem po nochach, bo mogłem wziąć tą piękną czerwień. Co się okazało.... Ten kolor srebrny wyciąga każde najmniejsze przetłoczenie na karoserii. Leon stojąc wygląda jakby pędzil - jestem zachwycony tym lakierem. Czy jest słońce, czy jest pochmurno i pada deszcz - wygląda zawsze świetnie. We wnętrzu bardzo dużo miejsca. Tutaj także wchodzimy w segment D. Bagażnik bardzo pojemny i praktyczny - świetnie wykończony i wyciszony.
Bardzo dobra widoczność w każdym kierunku. Duże przeszklenie boczne. Czujniki parkowania nawet z boku auta - manewrowanie dziecinnie proste. Bardzo mała średnica zawracania, co ułatwia manewrowanie w mieście. Jeden z najfajnieszych gadżetów - ostrzeganie o ruchu poprzecznym - wyjeżdżasz tyłem i nie widzisz nadjeżdzającego pojazdu ? Samochód Cię o nim poinformuje.
Brakowalo mi na początku pokręteł i przycisków, jednak szybko oswoilem się z Navi system. Ogólnie system po ostatnich aktualozacjach działa bardzo płynnie. Włącza się także bardzo szybko. Spory minus za utrudnione wyłączanie start-stop oraz line assist - potrzeba na to 4 kroków. Do obsługi klimatyzacji szybko się przyzwyczaiłem.
Dziala sprawnie. Można wybrać jeden z 3 trybów działania automatu i to natychmiast - duży plus. Minus za zbyt nisko umiwszczone kratki centralne - rozumiem, że design tak to wymusił, ale jest to mało praktyczne niestety. 3 strefa klimatyzacji w standardzie w wersji FR - super.
Ogrom miejsca. Nie będę się rozpisywał tutaj. Trzeba to samemu sprawdzić. Dla 4 oaobowej rodziny auto idealne. Chyba, że ktoś potrzebuje 5 metrów i silnika v6 pod maską...
Ojjjjjj..... Segment D. Leon 5F jest jak pudełko od butów w porównaniu do KL jeżeli chodzi o wyciszenie. Diametralna różnica. Nowy standard wyciszenia segmentu C.
Niskie spalanie. 5 lat gwarancji. Przkonalem się przy 5F, że gwarancja nie jest wydmuszką. Cokolwiek dzialo się z autem - było naprawiane bez dyskusji.
Zamówiłem Leona w połowie zeszelgo roku, ze względu na zmiany cen i strazenie brskiem dostępności. Nie pomyliłem się. Ceny jak i dostępność to obecnie koszmar. Wersja jaką jeżdżę, to obecnie wydatek 130 tys. Ja zaplacilem za auto 110 tys. Jest wart każdej złotówki.
Brak. Elektronika dziala porpwwnie. Navi system dziala plynnie i reaguje szybko. Problem został wyeliminowany.
Brak usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 EcoTSI 150KM 110kW [l/100km]