Ocena kierowcy - Seat Leon III ST

Piotr Ch, 7 lat temu
Silnik 2.0 TDI CR 150KM 110kW
Rok produkcji 2014
Seat Leon III ST 2.0 TDI CR 150KM 110kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Auto prowadzi sie jak po sznurku, niski srodek ciezkosci i swietnie rozlozony ciezar pojazdu
Ogolnie polecilbym kazdemu zakup nowej generacji Leona
Silnik pracuje dobrze, zmienne tryby pozwalaja na duza elastycznosc. Kazdy znajdzie cos dla siebie. Spalanie jednak jest na Volkswagenowskim poziomie. Mogloby byc mniej jak np. w Oplu
Dobrze dobrane przelozenia, obroty okolo 2000 rpm przy 150km/h
Jeden z najlepiej prowadzacych sie samochodow tego segmentu, w pracy mam dostep do fokusow w wersji kombi jak rowniez astry kombi, tylko leon sprawia ze czuje sie bezpiecznie i komfortowo za jego sterami. Najepiej prowadzace sie kombi tej klasy.
Widok z tylniej szyby jest doskonaly, slupki A i B sa naprawde waskie a lusterka umieszone w drzwiach zwiekszaja widocznosc przy parkowaniu. Ze wzgledu na oswietlenie LED (brak ciepla) przy dlugiej trasie i mrozie -5 tworzy sie pokrywa lodowa na reflektorach - nieuciazliwe
Auto pojemne, cup holdery nadaja sie swietnie na puszki, ale na butelke 0.5 l niekoniecznie. Miejsca jest naprawde wystarczajaco dla rodziny o normalnym wzroscie. Jedyny minus ktory mi osoboscie bardzo przeszkadza to brak wyscielenia schowkow materialem, wszystko co metalowe w schowku, jezdzi z lewej na prawa.
Zadnych problemow z prawowaniem czy klimatyzacja. Pogrzewanie siedzeni odczuwalne juz po 2 minutach (przy temp -5) polecam
2 mocowania isofix, mam 175cm a za mna miejsce dla Zachara
cicho, auto generuje malo szumow jak na kombi, mozna spokojnie podrozowac przy 150-180kmh
Czesci relatywnie tanie, ze wzgledu na pospolitosc. Spalanie realne na poziomie 5,7 litra (70% glownie trasa) W wersji FR trzeba liczyc sie z drozszymi kolami
wedlug mnie Leon jest nieco zadrogi, ale za odwage producentow trzeba zaplacic, Leonow na drodze jest mnostwo szczegolnie w DE. raporty sprzedazy Seata mowia same za siebie.
zadnej usterki przez 40 tys km. (od kiedy mam auto) ksiazka servisowa nie zawiera infomracji o usterkach
Nie posiada

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR 150KM 110kW [l/100km]