Ocena kierowcy - Seat Leon III ST

Michał, 8 lat temu
Silnik 1.4 TSI ACT 150KM 110kW
Rok produkcji 2016
Seat Leon III ST 1.4 TSI ACT 150KM 110kW 2014-2016 - Oceń swoje auto
Silnik : 250 niutonometrów i 150KM, a wrażenia jakby silnik był znacznie mocniejszy. To pewnie zasługa niskiej wagi auta. 8 sekund do setki i 215 km/h maksymalnej prędkości, a to wszystko przy bardzo akceptowalnemu spalaniu.
Samochód świetnie wygląda i świetnie jeździ. Bardzo fajna odmiana po jeżdżeniu rodzinnymi VANami. To auto ma dość miejsca, by zapakować całą rodzinę na wakacje i sprawnie dojechać do celu. Daj przy tym sporo frajdy.
W samochodzie żony mam też silnik TSI 1.4, ale 122 KM. Ten w Seacie to przepaść. Zupełnie inne doznania. Dobrze się zbiera, bardzo dobra kultura pracy. System Start-stop i ACT działają bez zarzutu.
Bardzo dokładna. Daje poczucie wysokiej jakości mechaniki. Wsteczny wchodzi troszkę gorzej, ale to może być kwestia dotarcia. Auto przejechało dopiero nieco ponad 1000 km.
Auto mam w wersji FR, więc jest obniżone i utwardzone zawieszenie. Plusem jest świetne trzymanie drogi. Minusem jazda po studzienkach. Można policzyć wszystkie.
Do tyłu szału nie ma, ale mam komplet czujników i kamerę cofania, więc ja nie mam problemów. Natomiast do przodu rewelacja. Duży plus za bardzo dobre lusterka boczne i świetne lusterko wewnętrzne, które elegancko się przyciemnia po zmroku.
Typowo dla grupy VAG. Nie mam uwag. W porównaniu do Toyoty Verso z rocznika 2015, to przepaść. Tutaj wszystko na swoim miejscu.
Nie mam uwag. Działa jak trzeba.
Z przodu miejsca jest bardzo dużo. Z tyłu w sam raz. to nie Octavia. Z drugiej strony nie potrzeba więcej. Bagażnik bardzo dobrze rozwiązany. Duży i praktyczny. Niestety trochę ciężko z niego wysiadać. Jest nisko. To jednak kwestia mojego przyzwyczajenia. 8 lat jeździłem wysokimi autami.
W porównaniu do Toyoty Verso czy Skody Yeti, to jest bardzo cicho. Można spokojnie rozmawiać przy prędkościach autostradowych. Bardzo dobre nagłośnienie Seat Sound. Polecam.
Auto tańsze w zakupie od Octavii i Golfa. Wiele przy tym nie traci. Do tego 4 lata gwarancji od Seata. Silnik bardzo ekonomiczny. W trybie Eco nie drenuje portfela.
Wśród kompaktów jeden z najlepszych wyborów. Każdy musi sam wybrać swój ideał, bo każdy ma inne potrzeby i wymagania. Dla mnie bomba. Seat FR z silnikiem 1.4 150 KM. Optimum.
Za młode auto. Nic.
Za młode auto. Nic.