Ocena kierowcy - Seat Leon III ST Facelifting

Silnik 1.5 EcoTSI 130KM 96kW
Rok produkcji 2019
Przebieg: 1 000 tys. km
Seat Leon III ST Facelifting 1.5 EcoTSI 130KM 96kW 2018-2020 - Oceń swoje auto
Inne : Całokształt! Ten samochód jest dla mnie jednym, wielkim, mega pozytywnym zaskoczeniem! Myślę, że jakieś tam prawo do takiej opinii daje mi fakt, że w swoim życiu jeździłem już 20 różnymi (często skrajnie różnymi samochodami) od Trabanta przez Fiaty 126p, 125p, BMW, Hondę Accord, Toyoty, Volvo, VW itd... :)
Największe zaskoczenie to elastyczność tego silnika i fakt, że "idzie od samego dołu" czyli od ok. 1200 obr/min.
Biegi wchodzą bardzo lekko, bez "haczenia"
Mega przyjemne zaskoczenie - po tym jak miałem do czynienia z układami jezdnymi Forda Focusa i Hondy Accord - nie spodziewałem się, że coś mnie jeszcze pozytywnie jest w stanie zaskoczyć - a tu proszę - Leon idzie jak po szynach!
O gustach się podobno nie dyskutuje, ale jak dla mnie - jeden z najładniejszych hatchbacków na rynku. Zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Przyjemna bryła nadwozia z zaznaczonymi lekko sportowymi akcentami, a w środku - bez udziwnień, wszystko na swoim miejscu i brak doczepionego, wystającego ponad linię kokpitu ekranu!
Wszystkie przyciski rozmieszczone bardzo ergonomicznie i intuicyjnie - niczego nie trzeba szukać.
Za fotelem kierowcy (181 cm) pasażer siedzi swobodnie i ma wystarczającą ilość miejsca na nogi, więc nawet długa podróż nie staje się udręką lub szukaniem kompromisów z przestawianiem fotela kierowcy - kolejny plus!
Pierwszy bak ze średnią 6,5 l/100 km - jak dla mnie kolejne zaskoczenie, biorąc pod uwagę przewagę jazdy w ruchu miejskim - oby tak dalej!
Za wcześnie na ocenę w tym obszarze, ale wizualnie nie ma się do czego przyczepić jeśli chodzi o wykonanie. Cena, cóż - zawsze mogła by być niższa, ale na tle konkurencji wydaje się być dobrze zrównoważona.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 EcoTSI 130KM 96kW [l/100km]

5,9