Bardzo udany i dopracowany samochód, bezawaryjny i niezawodny. Jestem bardzo zadowolony z tego auta (do tego stopnia że po wersji FR 1.4 TSI 125 KM zdecydowałem się na zakup kolejnego Leona 1.4 TSI 150 KM w wersji Excelkence).
Odpowiedni silnik do auta o tych gabarytach i masie. Dość dynamiczny a zarazem oszczędny. 2 lata, 100tkm - żadnych awarii, wycieków, usterek itp. 150 KM w zupełności wystarcza do codziennej jazdy i wyprzedzania. Moim zdaniem bardzo oszczędny (trasa 80-90 km/h - 5l/100km albo jeszcze mniej; miasto 8-9l; autostrada 140km/h - 7-8l). Na trasie autostradą do Włoch (3000 km) średnie spalanie 6l!
Dla amatorów mocniejszych wrażeń polecam silnik 1.8/2.0 TSI albo wersję Cupra :D
Biegi wchodzą lekko i precyzyjnie. Przy bardziej agresywnej jeździe 2. bieg czasem haczy przy wrzucaniu.
Układ kierowniczy precyzyjny. Bardzo dobre prowadzenie w zakrętach. Zawieszenie dość twarde (to oczywiście kwestia preferencji, mi odpowiada). Auto z tendencją do nadsterowności. Przy długiej jeździe wyczuwalne leciutkie drgania na kole kierownicy. Zawieszenie po 100 tys km przejechanych w 2 lata bez żadnych zarzutów (stan amortyzatorów przy odsprzedaży ok 75%).
2-letnie, bezwypadkowe, bezkolizyjne auto wiec ciężko mówić o defektach karoserii.
Dla wysokich kierowców widoczność w przód lekko ograniczona przez lusterko wsteczne. Słupki A przysłaniają widoczność w zakrętach.
Jest to auto klasy kompaktowej, więc trochę ciasno dla osoby o wzroście prawie 2m ;)
Dla 3-osobowej rodziny wystarczające.
Lać i jechać ;)
Bardzo dobry cenowy odpowiednik Golfa czy A3 w lepszej niż wymienieni konkurenci cenie (za Golfa w prawie identycznej konfiguracji musiałbym zapłacić ok 5tys zł więcej już po rabacie).
W zasadzie tylko jedna usterka - panel sterowania oświetleniem w kabinie (wymiana na gwarancji).
Kilka razy komputer wyświetlił błędy poszczególnych układów (ESC, kontroli trakcji, ciśnienia w kołach, ACC) lecz po kilku sekundach wszystko zniknęło (w serwisie po sprawdzeniu w komputerze pojazdu nie było zapisanych żadnych usterek).
Brak poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 EcoTSI 150KM 110kW