Ocena kierowcy - Seat Leon III Hatchback

Silnik 1.8 TSI 180KM 132kW
Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Leon III Hatchback 1.8 TSI 180KM 132kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Silnik : Nie spodziewałem się na jeździe próbnej, że 180KM będzie aż tak dynamiczne. W zasadzie auto przestaje wyraźnie przyspieszać dopiero przy 200km/h. Aczkolwiek przy niskich prędkościach obrotowych silnika czuć brak mocy i momentu. Ale jak juz turbina zaskoczy to całkiem żwawe autko.
Świetne auto miejskie. O ciekawym wyglądzie. Wersja FR dodatkowo z pakietem full LED po zmroku prezentuje się świetnie i dobrze oświetla drogę.
Dynamiczny silnik o umiarkowanym apetycie na paliwo w porównaniu do osiągów które oferuje. Mimo opinii silników TSI o "braniu oleju" przez wszystkie lata nie zauważyłem ubytku oleju na bagnecie. Oczywiście olej zmieniany co 8k km czyli troche częściej niż zaleca producent.
Nie jest to DSG niestety ;) Ale ogólnie jak to manual. Poprawnie wbija biegi.
Zawieszenie nieco usztywnione w stosunku do mniej mocnych wersji. Aczkolwiek z minusów to stuki dochodzące z tylnego zawieszenia przy określonej prędkości. ASO stwierdziło, że tak ma być. Nie zmienia to faktu, że troche to nie pasuje do nowego auta.
Dedykowany Lakier Desire Red wygląda świetnie. Szczególnie po nawoskowaniu. Mieni się w słońcu. Jedyny słuszny kolor dla Leona :)
Dobra widoczność w każdą stronę. Dodatkowo na plus możliwość automatycznej zmiany ustawienia lusterka przy wbiciu wstecznego. Pomocne przy krawężnikach.
Jak to w VAG wszystko na swoim miejscu i pod ręką
Nawiewy na tył kabiny w tunelu środkowym pomagają latem w szybkim schłodzeniu wnętrza auta.
Mam 185 cm wzrostu i spokojnie mieszczę się za sobą i zostaje miejsce na nogi. Jak na auto miejskie wygodny.
Całkiem dobry poziom wyciszenia wnętrza.
jak to nowe auto. Wymiana tylko płynów eksploatacyjnych.
Porządne auto w stosunkowo dobrej cenie. Porownując do podobnych aut z tej grupy.
Jedyną awaria jaką miałem było wypięcie się wężyka odpływu z listwy paliwowej(spinka trzymająca wężyk na miejscu wypadła czego skutkiem było odpięcie się wężyka). Skutkiem tego było zalanie komory silnika paliwem i choinka na desce rozdzielczej. Niestety ASO stwierdziło ze to moja wina i musiałem ponieść koszty naprawy. Części kosztowały dosłownie dwa złote (zimmerig i uszczelka)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TSI 180KM 132kW [l/100km]

8,4