Ocena kierowcy - Seat Leon III Hatchback

A.K., 10 lat temu
Silnik 1.8 TSI 180KM 132kW
Rok produkcji 2013
Seat Leon III Hatchback 1.8 TSI 180KM 132kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : Oświetlenie LED w wyposażeniu standardowym- to jest coś, co skupia uwagę przechodniów i kierowców innych aut. Po przyzwyczajeniu się do tego jak świecą- są prawie doskonałe (poprzednie auta którymi jeździłem miały halogen, ksenon+halogen, biksenon i ksenony skrętne- i jedyne które mogą się równać z LEDami- były te ostatnie).
Ciekawe auto, mniej nudna stylistyka od pokrewnych aut zbudowanych na platformie MQB- jednak jest to kwestia subiektywna. Auto jest wykonane z dbałością o szczegóły, zaś wnętrze jest zrobione poprawnie. Wielkim plusem auta którym jeżdżę jest nagłośnienie- po dostrojeniu equalizera pod siebie- gra naprawdę, naprawdę przyzwoicie. Fotele aspirują do miana "sportowych"- trzymanie boczne jest bardzo przyzwoite, a sam komfort podróżowania na nich jest wysoki- jednak nawiązując do aut klasy premium innych producentów (w tym przypadku chciałbym nawiązać do Volvo XC60 ze skórzanymi stołkami)- jest zdecydowanie bardziej twardo- ale to nie przeszkadza- te auto najlepiej czuje się w mieście, ale jest na tyle komfortowe że pokonanie długiej trasy nie powoduje nadmiernego zmęczenia. Wielkim plusem są światła LED- na youtube można znaleźć film, na którym posiadacz analogicznego leona jeździł i przedstawiał ich możliwości- polecam obejrzeć i ocenić samemu- bo każdy odbiera to inaczej.
Turbodoładowany 1.8 przekonał mnie swoją charakterystyką- abstrahując od danych "papierowych" które obiecują gruszki na wierzbie i maksymalny moment od bodajże 1250RPM- w rzeczywistych warunkach silnik zaczyna "ciągnąć" od granicy 1,7 tysiąca obrotów- i w przeciwieństwie do 1.4 i 1.2TSI- nie traci oddechu po przekroczeniu granicy 4 tysięcy obrotów i nie przestaje go tracić do granicy 6. To jest plus. Ale jeżeli ktoś chce skorzystać z dobrodziejstw tańszego ubezpieczenia- myślę, że 1.4 w wariancie 140KM powinien spełnić jego ambicje. Kwestia spalania zależy od kierującego- jednak biorąc pod uwagę jego charakterystykę i osiągi- nie mogłem cię spodziewać niczego lepszego. W mieście zamykam się w granicach 8-9.5L/100km, w warunkach pozamiejskich zazwyczaj spalanie oscyluje w granicach 5.5-7L.
Sześciobiegowa, manualna skrzynia biegów jest optymalnie zestrojona- pracuje precyzyjnie i lekko. Sprzęgło pracuje równie lekko- co jest dużym plusem w przypadku jazdy miejskiej.
Auto w wyposażeniu FR jest fabrycznie obniżone i utwardzone- jedni mogą uznać to za plus- drudzy za minus. Ja uznaję to za plus- auto zapewnia przyzwoite prowadzenie- a jeżeli ktoś woli mniejszą siłę wspomagania- przycisk "MODE" potrafi zmienić siłę wspomagania i poprawić pewność prowadzenia. W porównaniu do Lancera X z przednim napędem- auto trzyma się drogi lepiej, i lepiej przekazuje to co dzieje się pod kołami.
Hiszpanie mogli się w tym przypadku troszkę bardziej postarać- lusterka są relatywnie niewielkie i nie są asferyczne- ale brak tego elementu nie przeszkadza w codziennej eksploatacji- po części dzięki kształtowi lusterek- tak samo jak dzięki mniejszym wymiarom auta. Przydatnym elementem są czujniki parkowania z przodu i z tyłu, które spełniają swoją funkcję bardzo dobrze. Osobom przyzwyczajonym do aut klasy premium może przeszkadzać brak opcji lusterek fotochromatycznych- jednak lusterko wsteczne posiada tą opcję i działa przyzwoicie. Widoczność z wnętrza jest na poziomie nie odbiegającym od tego, co reprezentuje konkurencja. O oświetleniu troszkę napisałem w zakładce "co najbardziej zaskoczyło pozytywnie w aucie".
Wszystkie przełączniki są w zasięgu rąk, zaś ich obsługa jest intuicyjna. Stylistyka kokpitu przypomina połączenie VW z autami Audi poprzedniej generacji (wyświetlacz radia umieszczony tak jak w Audi A4 B8). Nie zawaham się dać najwyższej oceny- bo takiego wnętrza oczekiwałem.
Moje auto wyposażone jest w klimatyzację dwustrefową. W lato wnętrze auta schładza się szybko- zaś w zimę- relatywnie szybko nagrzewa- w porównaniu do poprzedniego auta (Mitsubishi Lancer)- ciepło z wentylacji dociera szybciej, a temperatura jaką zadamy na panelu- jest temperaturą faktyczną jaka będzie we wnętrzu auta.
Auto otula kierowcę- to jest wielki plus- jeżeli kierowca mieści się w zakresie wzrostu w widełkach 1.50-1.90 metra- znajdzie bezproblemowo pozycję dla siebie- niestety, jeżeli osoba będzie wysoka- wygodna pozycja kierowcy może negatywnie odbijać się na ilości miejsca dla pasażerów z tyłu- jak w większości aut kompaktowych- czyli ocena przestrzeni dla pasażerów- będzie przeciętna- ale z perspektywy kierowcy- jest bardzo dobrze. Uśredniając- jest dobrze.
Wyciszenie jest mocną stroną auta- ale nie najmocniejszą- gdzieniegdzie zdarzy się usłyszeć trzeszczenie plastiku. Analogicznie można słyszeć szum wiatru i odgłos silnika- miejmy na uwadze, że to nie jest auto segmentu premium- jednak po przejażdżce A3 obecnej generacji- jestem w stanie powiedzieć, że auta są porównywalnie wyciszone.
Wybierając silnik 1.8 TSI nie kierowałem się zbytnio pobudkami ekonomicznymi- jednak zostałem pozytywnie zaskoczony- i w jeździe miejskiej jak i pozamiejskiej. W danym momencie- nie jestem w stanie powiedzieć jak będzie wyglądała sprawa serwisowania- bo najbliższy przegląd zaplanowałem przed wskazaniami komputera- czyli na 20 tyś. km.- po przeglądzie postaram się uzupełnić koszta.
Bardzo dobry- ciekawa alternatywa dla VW Golfa, pod warunkiem, że jesteśmy w stanie zrezygnować z gigantycznego wyświetlacza nawigacji.
Z relacji innych użytkowników- potrafią zdarzać się niedoróbki "wieku dziecięcego"- w moim zdarzyły się najmniej problematyczne- czyli sporadyczne trzeszczenie plastików.
Odpukać- brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TSI 180KM 132kW [l/100km]