Układ hamulcowy
: Brzytwa, są rewelacyjne, lecz brudasy, kilka mocniejszych hamowań i felgi czarne jak smoła
Samochód posiadam od lutego, zakupiony jako nowy na wyprzedaży rocznika . Z pełną świadomością daje autu 5/5 . Posiadam wersje FR doposażoną w świetnym kolorze Alore Blue . Wykonaniem naprawdę nie ma się czego wstydzić, stosunek cena/ jakość - 4,95/5 .
Mój silnik to 1.4 TSI 125KM z programem na 163KM + Filtr K&N i zawór upustowy Blow Off HKS, finalnie dało to 172 KM i 300Nm więcej informacji niżej ;)
Oceniając całokształt polecam zdecydowanie ze względu na prowadzenie, zawieszenie i układ jezdny ;)
Silnik w serii już nie jest zły, moc w seri wyszła 135KM ;) Mała turbodziura więc na plus, dodam odrazu, że nie bójcie się 1.4 TSI, jest to całkiem inna konstrukcja niż pierwsze 1.4 TSI - Jest przedewszystkim na pasku a nie na wadliwym łańcuchu .
Jak wspomniałem mój silnik jest po programie, wyszło 163KM i 290Nm, dodatkowo wsadziłem filtr K&N i zawór upustowy Blow off, dało to finalnie 172 KM i 300Nm co przy wadze 1150KG daje niezły efekt i wciąga mocniejsze fury . Czas od 0-100 km/h wyszedł poniżej 8 sekund ! ;) Rewelacja
Dodatkowo, wiem, iż małe turbo jakie jest w tym silniku dużo wytrzymuje, ważne aby nie pałowac na zimnym i po " katowaniu " wyłączyć Start&Stop i odczekać ;> Ułożyłem silnik zgodnie z intrukcją, w tej chwili musze przyznać dostaje w kość, i to bardzo i nie bardzo dziwi brak poboru oleju ;o
Ale aby nie bylo za kolorowo to silnik jest bardzo odczuwalny na zmianę obiążenia w aucie, nawet po Chipie troszkę to denerwuje .
Takie tam mam przyzwyczajenia z Diesla hehe
Hmm, zastaniam sie czy dać ocene dobrą, czy przeciętną . Przełożenia sa doskonałe, skrzynia świetnie zestopniowana, 6 bieg na trase idealny ( 140km/h - 3000obr/min ) . Ale nie jest idealnie jak dla mnie pod względem wbijania biegów, lewarej tak dziwnie haczy, większości to nie przeszkadza ale mnie denerwuje niemiłosiernie, ponieważ w poprzednich autach nie mialem tej przypadłości .
na minus skrzyni wiem, iż nie jest najlepszej jakości, do tego chip i mój styl jazdy, może być nieciekawie ;)
Doskonale poprostu, zawieszenie w werjsi FR jest twarde lecz nie wybija plomb a prowadzi sie świetnie. Szybkie wejścia w zakręt ? Śmiało, bardzo dobry układ jezdny + XDS zwiastują mnóstwo frajdy .
Moim zdaniem samochód daje dużo frajdy przy agresywnej jeździe ale jest cywilnie usportowiony. ;)
Rewelacji z kabiny nie uświadczymy ze względu na bryłe samochodu, ja jeżdze na lusterka i kamerę cofania więc nie narzekam...ale czujników nie mam .. -.-
Jak to VAG - Zawsze ergonomicznie i pomyslanie, czuć Golfa w środku i troszkę czasem powieje nudą ale akcenty seata, i kształt dają o " Golfie " zapomnieć .
Oj tu naprawdę nie można przyczepić się, Climatronic bardzo czytelny i wydajny. Możemy ustawić 3 tryby pracy klimatyzacji w trybie automatycznym, ja mam na najsłabszym, klimatronic na AUTO i zawsze świetnie recerkuluje powietrze w aucie . Posiadam funkcje Air Climatronic, powietrze jest świeże ;)
Aaa i zapomniałbym : Róznicy w spalaniu sa tak minimalne, że ich nie widać ! chyba że mamy 40 C na dworze
Minus taki, iz jak miałem seryjne 125KM to z klimą wyraźnie czuć słabszy silnik
Jak to kompakt, jest bardzo dobrze, auto 5cio osobowe ale umówmy się .. w 5ciu to takim samochodem możemy jechać co najwyżej z musu wokół komina ;)
Jak na cenę samochodu i wielkośc jest bardzo dobrze, aż za dobrze, aby słyszeć silnik musiałem wygłuszenie maski zdjąć .
Przy mocnym wietrze słychać szum, ale bez wiatru to górna półka. Przy prędkościach rzędu 200 - 230 km/h nie czujemy prędkości ;>
Auto mam od 5ciu miesięcy, zrobiłem 15 000km, wymieniłem olej, bo te longlife to ...bicie piany wg mnie. Auto wiem że za 2,5 roku sprzedam ale dbam aby przyszły nabywca był zadowolony, sam jeździłem używanymi autami i chciałem, żeby było zadbane .
Panoe i Panowie, za taką cenę dostajemy mnóstwo bajerów i udogodnień, auto ładne z wyglądu, prowadzące się bardzo dobrze, materiały zadowolające, wiadomo to nie Premium ale szanujmy się .
Wszystko w najlepszym porządku..prawie, iałem problem z otwierającym się schowkiem nad lewym kolanem, denerwował mnie nie miłosiernie ale Panowie z ASO podczas wymiany oleju ogarneli to, wystarczy odgiąć dwie blaszki, ja często używam tego schowka wie będzie pewnie na okrągło się to działo ale bywa ;)
Brak i mam nadzieje, że tak pozostanie ;)
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 125KM 92kW