Ocena kierowcy - Seat Leon III Hatchback Facelifting

Pablito, 2 lata temu
Silnik 1.4 TSI 125KM 92kW
Rok produkcji 2016
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Leon III Hatchback Facelifting 1.4 TSI 125KM 92kW 2016-2018 - Oceń swoje auto
Przyjemne auto, solidny towarzysz codziennych podróży. Moja wersja to Style z pakietem full led, użytkowany od nowości. Wybór podyktowany sercem, bo moim zdaniem ładniejszy od Golfa. Silnik dynamiczny i mega oszczędny. Przez okres użytkowania praktycznie zero usterek. Kupiłbym jeszcze raz, ale w wersji Excellence i w kombi. Może skusiłbym się na DSG.
Wybrałem ten motor po dobrych rekomendacjach znajomego, który miał go w Sportsvanie. Nie zawiodłem się. Na codzienne trasy starczy, jak trzeba to zejdzie do 4.4 przy 110 km/h ekspresówką na tempomacie. Przeciętnie 5.4-5.8. Rekord 3.8 na drogach lokalnych. Jak na benzynę - bajka - zasieg miedzy 860 a 950 km. Wiadomo, jak to turbo - zeżre wiecej w mieście, ale mnie to nie przeszkadza, bo 80 proc. przebiegu to trasy ekspresowe i autostrady, prędkości 110-140.
Mogła by być bardziej precyzyjna, ale daje rade. Biegi wchodzą płynnie. Nawet z 6 biegu powyżej 3 tys obrotów pociągnie jeszcze.
W porównaniu z Golfem z podobnej konfiguracji twardszy i lepiej trzyma się drogi. Fajnie się jezdzi po zakrętach, niby niewielka różnica ale jednak czuć mały pazurek, chociaż to wersja Style nie FR.
Fajny design, lakier przyzwoity, dobre zabezpieczenia antykorozyjne. Nic nie rdzewieje, a stoi pod chmurką.
Plus za wąskie słupki z przodu i naprawdę dobra widoczność zza kierownicy. Z tyłu trochę gorzej, szyba mała ale czujniki cofania są, więc OK.
Wszystko na swoim miejscu, dobry standard VW. Jeszcze ta generacja bez durnych tabletów i z fizycznymi przyciskami. Mam "małe" multimedia, więc obsługa bez problemu. Duży plus.
Przy wilgoci na zewnątrz mocno paruje w środku. Potrafi irytować w chłodniejsze dni, zanim się wyczysci trochę to trwa. Filtr kabinowy wymieniany regularnie. Klimatronic bez zarzutu, dwie strefy z przodu, z tyłu tez nawiew, wiec młodzież sobie chwali.
Z przodu OK. Fotel pasażera mam regulowany góra dół, żona zadowolona. Z tyłu raczej miejsce dla 2 osób. Ogólnie rodzina 2 plus 1 będzie zadowolona. Bagażnik 380 litrów, więc umiarkowanie, ale da się wcisnąć co nieco. Na wakacje bierzemy box. Dla rodziny z 2 dzieci za mało miejsca, ale to przecież kompakt. Dlatego ponownie kupiłbym tylko w kombi.
Porządnie wyciszony, nawet przy wyższych prędkościach można spokojnie pogadać. O dziwo standardowe audio w mojej wersji wyposażenia całkiem nieźle gra.
Jak ktoś nie ma ciężkiej nogi to odwdzięczy się niskim spalaniem. Części poza siecią serwisowa jak w każdym samochodzie z grupy VW, nie ma tragedii. Wymieniałem raz tarcze i klocki, olej co 15 tys km (nie wierze w longlife), filtry i tyle.
Bardzo przyzwoity. Kosztował wtedy ok. 72 tys PLN. W tych pieniądzach ekstra. Teraz poniżej 100 tys ciężko znaleźć i jakość bez porównania gorsza w tym samym wyposażeniu.
Na gwarancji padł akumulator, popsuło się oświetlenie schowka (moduł) i raz po wymianie spartolili na serwisie korek oleju, więc lekko uciekało. Wszystko zrobione bezkosztowo. Po gwarancji odpukać zero problemów, poza eksploatacja i okresowymi wymianami.
Brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 125KM 92kW [l/100km]