Ocena kierowcy - Seat Leon III Hatchback Facelifting
5 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: dynamika i wyciszenie
: za luźny podłokietnik z przodu
Należy na wstepie zaznaczyć, że przesiadłem sie z golfa o silniku o takiej samej pojemności ale o 28 koni słabszym i także w najwyższej wersji wyposażenia, więc oceniam niejako przez pryzmat tamtego auta.
Oba auta oceniam jednakowo czyli dobrze. z tym, że leon bije na głowe wyposażeniem (aktywny tempomat, asystent świateł i toru jazdy) golfa w tej samej cenie. Piekny fioletowy metalik i 17 calowe koła i światła robią efekt. jest ładny!
1,4 tsi 150km z odłaczanymi cylindrami. Tutaj duży plus w porownaniu do 122 konnej wersji. Jest szybszy i przy tym pali tyle samo.
Bez problemów. Chyba nawet nie jest dokuczliwe tak jak wcześniej to wrzucanie jedynki i wstecznego, która nie zawsze chciała wskoczyć za pierwszym razem w golfie
Golf na 17 calowych kołach był usztywniony (tzw; sportowe zawieszenie), leon jest w wersji komfortowej i ta mi bardziej pasuje. Nie ścigam się po górskich drogach, a dziury w moim mieście są mniej "bolesne". Jest róźnica w komforcie jazdy
do przodu super, do tyłu gorzej, ale są czujniki parkowania. Małe pole widzenia wydawać by się mogło w lusterku wewnątrz, dokładnie pokrywa się ze światłem tylnej szyby, czyli jest akurat takie jak powinno być bez zbędnego zasłaniania szyny przedniej
w golfie było lepiej. Tutaj dokucza mi brak wnęki na 1,5 litrową butelkę w drzwiach, maska silnika podpierana na na pałąk zamiast teleskopów, podłoga w bagażniku jest z cienkiej dykty i nie daje mozliwości zmiany położenia i stworzenia płaskiej powierzchnii po złożeniu kanapy
bez zarzutów
tyle ile trzeba. mam 187 wzrostu
kolejny duży plus. Ten sam silnik co w golfie ale jest wyraźnie ciszej
jak kazde nowe auto. ubezpieczenie coraz droższe. czekam na serwis
gdyby było źle kupiłbym inne auto, prawda?
podłokietnik z przodu ma tendencje do samoczynnego cofania się. Poza tym - nowe auto
brak takowych jak dotychczas, ale to doiepro 5 tys.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 EcoTSI 150KM 110kW