Ocena kierowcy - Seat Leon II

cypel, 14 lat temu
Silnik 1.9 TDI 105KM 77kW
Rok produkcji 2009
Seat Leon II 1.9 TDI 105KM 77kW 2005-2012 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zawieszenie, układ kierowniczy i sztywność nadwozia powodują, że autko naprawdę ma troche sportowego charakteru.
Silnik : rzężenie po rozgrzaniu silnika z okolic paska - od nowości
Jestem zadowolony z tego auta, mimo kłopotów z niepokojącymi odgłosami dochodzącymi z silnika. Nie ma na rynku drugiego kompaktu tak fajnego z zewnątrz :), a do tego prowadzenie jest naprawdę wzorowe.
Trochę klekocze, ale fajnie się zbiera na każdym biegu, dosyć eleastyczny, przyspieszenie na 5 pomiędzy 120-140 trwa moment. Po wkręceniu do 3-3,5 tys. obrotów silnik eksploduje mocą (lub momętem :)) Uwagi do silnika - opasane poniżej w usterkach.
Biegi wchodzą bez sprzeciwu.
Bardzo pasuje mi ten typ zawieszenia, nic nie buja, na ruch kierownicą reaguje momentalnie z dużą precyzją, bardzo fajne sztywne nadwozie, minusem są trochę baloniaste 15 calowe koła, które Leon 1,9 FL ma teraz w standardzie, ale może na lato kupię 16.
Dla mnie to widocznośc do przodu i na boki jest OK (190cm wzrostu) ale do tyłu można powiedzieć że nie widać nic.
Bardzo słabo wyposażone auto pod względem udogodnień, w sumie nie ma żadnych praktycznych schowków (co przeszkadza mojej żonie) - wyposażenie pod tym kątem równie spartańskie jak w cc. Schowek przed pasażerem nie jest schładzany (klima ręczna) co w dzisiejszych czasach jest trochę żenujące, konkurencja w niższych klasach to ma, do tego jest dosyć mały (ten schowek). Seat trochę przegapił mozliwość zmian w tym temacie przy okazji FL.
Nie mam uwag, wszystko OK.
Cóż wymagać od kompaktu, jest OK.
Klekot 1,9 daje sie usłyszeć :). VW i Audi z tym silnikiem są lepiej wyciszone.
Co do cen przeglądów to jeszcze nie wiem, ale pod kątem spalania - jeżdzę taniej niż cc.
Ocena dobra tylko ze względu na cenę z wyprzedaży rocznika.
Z salonu wyjechał uszkodzony, coś rzęzi z silnika po rozgrzaniu (okolice paska), na razie serwis nie wie co to może być...
Ww. usterka (rzężenie silnika) nie jest poważna, bo autko jeździ, ale nie o to chodzi komuś kto kupuje nowe auto żeby spędzał czas na jeżdżeniu do serwisu. Miejmy nadzieję że ta drobnostka nie da znać o sobie w sposób bardziej przykry.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW [l/100km]

6,4