: Zdecydowanie zawieszenie. Szkoda tylko, ze nie moglem sobie pozwolić na wersję z Dieslem 110 KM albo 130 lub mocniejszą.
Dam 5 gwiazdek z małym minusem. Minus za troszkę za słaby silnik no i gorszą od oczekiwanej elastyczność.
Silnik 1.6 - 105 KM mocy i 16 zaworów. Szczerze mówiąc spodziewałem się po tym motorze czegoś więcej. Przy odpaleniu słuchać "klekot" diesla ale tylko przez chwilke :)
Moc pozwala na w miare swobodne wyprzedzanie i start z pod świateł - jeśli jedziesz w max 3 osoby. Jadąc np. na wakacje czyli 4 + bagaż można zapomnieć o brylowaniu na drodze i skupić się na statycznej jeździe 150 - 160 km/h (oczywiście tam gdzie można)
W późniejszych latach produkcji seat mógł wykombinować troszkę mocniejszy silnik. Wg. mnie 1.6 - 115 - 120 KM pasowały idealnie!
Nie wiem jak w innych Seatach ale w tym przypadku czasem są problemy ze wrzuceniem 2 biegu. Skrzynia delikatnie haczy lecz nie zawsze :)
Osobiście nie podoba mi sie wrzucanie biegu wstecznego (tak samo jak 1 tylko, że dźwignię zmiany biegów trzeba "przycisnąć" do podłogi). Myślę, że można było to rozwiązać, stąd ocenia DOBRA
Rewelacja! Bez problemów z podjeżdżaniem pod krawężniki, dobrze trzyma się drogi przy większych prędkościach! Wg. mnie #2 w zawieszeniach po Focusie! :))
Do przodu i na boki jest OK. Gorzej z widocznością do tyłu, utrudnia ją troszkę mała szybka.. :/
Bagażnik wystarczający dla 3 osób na wyjazd nad morze. W środku tylko 1 uchwyt na napoje, schowek w mojej wersji nieklimatyzowany ;( ale rekompensuje sobie to całkiem przyzwoitą wielkością. Ogólnie jest ok :)
Climatronic - wydajny w lato, przyjemnie grzeje w zimie. Zaczyna pracować idealnie przy dobrze rozgrzanym silniku (chyba jak w każdej innej furze).
Z przodu miejsca pod dostatkiem, z tyłu mogłoby być troszkę więcej. Pomysłowe schowki w przednich siedzeniach z tyłu (w sam raz na gazety itd.)
Przy prędkości 160 km/h na dobrej nawierzchni słychać praktycznie tylko wiatr!
Silnik do 3 000 obrotów pracuje b. cicho. Później słyszymy przyjemny gang pracującej jednostki.
Przy włączonej klimie, w 4 osoby na pokladzie i bardzo ostrej jeździe zadowolił się ok. 10 litrami. Jak dla mnie to wynik dobry. Minimalne zużycie na trasie przy średnio spokojniej jeździe (nie wychodziłem ponad 5 000 rpm) spalił nieco ponad 6,4 litra 95 oktanówki. Przeglądy dosyć drogie, napraw ODPUKAC BRAK! Duży rynek części zamiennych.
Chodzi jak szwajcarski zegarek :)
Kupiony w salonie i po 25000 jeszcze mnie nie zawiódł. Lać i jechać!
BRAK
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW