Cupra to nie jest, ale w zupełności wystarcza - na autostradzie przy włączonym tempomacie (ustawionym np. na 130km/h) zwinnie nabiera szybkości, do miasta wręcz idealny, cichutki i żwawy. Średnie spalanie w granicach 6-8l, no chyba że samochodem jeździ moja żona, wtedy w okolicach 5l :)
Nie jest to moje pierwsze auto więc jakieś tam porównanie mam, i muszę stwierdzić że to najlepsza skrzynia biegów z jaką się spotkałem. Chodzi szybko i płynnie, biegi wskakują bez najmniejszego oporu a krótkie przełożenia powodują że jest niezwykle wygodna.
Leon to Leon, trzyma się drogi jak przyklejony co dodaje dużej pewności siebie w prowadzeniu. Trochę miałem oporów przed zakupem słysząc opinie jaki to jest twardy ale na szczęście zupełnie się one nie potwierdziły. Jeśli to jest właśnie \"twardo\" to mnie pasuje. Aha, no i świetne hamulce, na początku ciężko było mi się przyzwyczaić:)
Dla mnie ok, chociaż moja żona trochę narzeka na widoczność przy cofaniu. Faktycznie nie jest to może fiat panda, ale jakieś koszta efektownego wyglądu trzeba ponieść:) To zresztą chyba obecnie powszechny trend, tak mi się zdaje.
Bardzo dobrze. Wszystko pod ręką, profilowane fotele sprawiają że człowiek czuje się wręcz zespolony z samochodem. Bardzo przydatne jest sterowanie w kierownicy ale to dziś już przecież standard.
Spoko. Jedyny minus to fakt, że klimatyzacja dość długo się uruchamia (przynajmniej u mnie), a może po prostu mam za blisko z pracy do domu:) Ale działa bardzo dobrze, szczególnie w automacie. Aha, i uważam że opcja dwustrefowa jest mocno przereklamowana, niby fajny bajer ale czy to faktycznie ma sens? Moim zdaniem nie bardzo.
Świetnie z przodu, nieco gorzej z tyłu (podobno). Bardzo dobre fotele przednie, naprawdę, po 500 km nad morze człowiek wychodzi z auta jakby dopiero co wsiadł:)
Ok. Dopiero przy nieco wyższych prędkościach (powyżej 140km/h) zaczyna być trochę głośniej, ale podejrzewam że to koszta efektownej stylistyki.
Na moje oko 9/6-7, ale nie przywiązuję do tego większej wagi. Mając dwa samochody, w tym drugi (żony) to superekonomiczny diesel i tak wolę jeździć leonem:) Koszta napraw trudno mi ocenić, bo póki co niewiele się psuło (odpukać). A wymiana części wynikających z ekspoloatacji typu klocki, tarcze itp. w normie, przynajmnie jak dla mnie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW