: Twarde,sztywne po prostu lubię takie.No i hamulce rownież,ta sama,pierwsza liga.Nawet samochody w klasie wyżej wymiękają w wielu aspektach.A znam auta,że nawet 2 klasy wyżej
Według ocen(dawałem właściwie tylko oceny \"dobrze\") ocena pewnie wyjdzie nieadekwatna do tego co myślę o tym autku.A myślę,że po długim szukaniu,przebieraniu kupiłem to co chciałem i jestem z Leosia bardzoooooooooo zadowolony.I kto wie być może za kilka lat znowu kupię Seata.
Wcześniej jeżdziłem dieslem 143 KM,Mazdą 3 i rzeczywiście co do momentu i co się z tym wiąże elastycznością tamten był lepszy od Leona.Ale i tak jestem miło zaskoczony i nie zamieniłbym tamtego silnika na ten.Przyspieszenie mimo wszystko ten ma lepsze,co mnie bardzo cieszy (muszę zaznaczyć,że przeszedł chiptuning firmowy).Jak przeredukuję bieg to można poczuć malutki dreszczyk emocji ;-)
Tutaj wydaje mi się,że nie jest najlepiej.Dosyć często zdaża mi się,że nie wskoczy bieg,który chciałem ze względu na .....no właśnie nie wiem.Mam zrobione 1100 km i może ona tez potrzebuje dopasowania hmmmm .Co mnie dziwi nigdy tego nie czułem w innych autach,które posiadałem.Zamiast dwójki często wskoczy czwórka,niekiedy trzeba dwukrotnie wcisnąć wsteczny żeby wskoczył.
Bajka!!!Nawet w tych warunkach,jakie panują obecnie na dworze (duże opady śniegu)to prowadzi się go po prostu pięknie,pełna kontrola nad wszystkim,świetnie trzyma się drogi.Z pewnością pomagają mi też te wszystkie systemy wspomagające kierowcę i czuje się w nim maksymalnie bezpiecznie.Hamulce żylety też super się sprawdzają.
Szału nie ma ale widoczność do przodu jest wystarczająco dobra.Do tyłu jak najbrdziej w porządku,wielkie lusterka świetnie się sprawują.Podobno mała jest tylna szyba ale powiem szczerze wewnętrzne lusterko jest to fajnie,nie byłoby to też OK.
Wszystko jest w jak najlepszym porządku chociaż bez rewelacji.Jezeli chodzi o ułożenie przycisków na środkowej konsoli to trochę mnie draźnią,muszę się do nich przyzwyczaić.Mało również jest schowków,z których można korzystać.Dokupiłem podłokietnik bez którego nie umiem się obejść i zniknęły dwa miejsca na napoje.Ale za to siedzenia!!!!!!!!!!!Rewelacja,sportowe wygodne,po prostu rekompensują wszystkie braki w Leonie:)
Jest nieżle chociaż znałem lepsze samochody pod tym względem.Narzekać mimo wszystko nie zamierzam.Nawiew przedniej szyby działa sprawnie i to jest najważniejsze.Klima,która chodzi cały czas radzi sobie dobrze z parowaniem.Ogrzewanie przy obecnych mrozach (-20stopni) zaczyna działać po ok.7 km ale jak już zacznie to jest b.przyjemnie
Dla mnie i pasażera jest miejsca wystarczająco dużo.Ci co siedzą z tyłu, no cóź nie polecałbym dorosłej osobie podobnej do mnie podróży na dłuższą odległość.Z tyłu wożę tylko psa i nie narzeka.
Jest dobrze wyciszony i w swojej klasie naprawdę dobrze.
Dojeźdzam do pracy ok.30 km głównie na trasie i spala średnio przy spokojnej jeżdzie 90-120 km/h około 7 l/100 km.Jak mi się śpieszy to 9,5 l/100. A na autostradzie, to już wiadomo,rozpędzę się do 180-200 km/h to jest wir w baku.W mieście gdy sobie jeżdzę patrolowo to spali ok.8 litrów. Przeglądy jeszcze mnie nie dotyczą ale obdzwoniłem kilka ASO i mają różne ceny,nie wiem dlaczego.Też sobie sprawdźcie.
Szukałem samochodu z grupy VAG i silnikiem benzynowym 1,4 TSI.Uważam,że Seat jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.Golf za bardzo oklepany,Octavia z wyposażeniem, które Ja mam kosztowałaby 10-12 tys.więcej, poza tym chyba jeszcze bardziej popularna od VW.Audi A3 mnie przerosło finansowo,z wyposażeniem mojego Seata kosztowałby ze 120 tys z ubezpieczeniem.I jedna niepodważalna jeszcze zaleta- Seat Leon mimo,że budę ma sprzed kilku lat to dalej prezentuje się dużo lepiej niż większość samochodów na drogach.
Nie mam takich problemów i mam nadzieję,że nie będę miał ich dalej
Patrz wyżej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 125KM 92kW