: Baardzo ekonomiczny i wystarczająco dynamiczny.
Ogólnie na 5, jedynie jak juz wspomniałem przy bardzo mułowatej jeździe przez długi okres czasy lubią sie zapiec kierownice zmiennej geometrii w turbo, receptą jest aby od czasu do czasu przegonić autko (z reszta jak każdego innego diesla), albp na codzień jeździć w miarę dynamicznie tj. obroty 2000-3000 i będzie ok.
1.9 TDI silnik legenda, trochę klekocze jak jest zimny ale cała reszta na 5
1 mogłaby być trochę dłuższa
Sztywny,bardzo dobrze się prowadzi w zakrętach, nie zakładać za niskich profili bo zawieszenie twarde i czuć wtedy każdy kamyk na drodze.
Do tyłu trochę słabsza ale jak się wyczuje auto to jest ok tym bardziej że Leon ma zwartą bryłę i zawsze znajdzie się miejsce do zaparkowania.
Mam climatronic więc nie ma problemów z parowaniem szyb, w zimie poniżej 3 stopni,gdy climatronic nie działa też nie było źle, dmuchawa dawała rady.
Jeżdżę jako kierowca więc nie narzekam, ogólnie jak dla mnie (ja, żona i dziecko) w zupełności wystarczy, do bagażnika pakowałem wózek, wanienkę małego, jeszcze torby weszły, na wakacje można jechać.
Do 120 km/h cichutko, później jest trochę głośniej.
Rewelacja, jeżdzę do pracy codziennie 25km,cykl mieszany, klima praktycznie non stop chodzi,jeżdżę dość dynamicznie (nie pamiętam kiedy ktoś mnie wyprzedzał :-)) i średnie spalanie wychodzi ok.5,5 litra/100km
Leony w dieslu 90km i 110 km z climatronickiem i innymi bajerami trzymają cenę.
Poważne usterki się nie zdarzyły, chyba że ktoś nie wie jak jeździć autem z turbosprężarką, albo za bardzo oszczędza na podstawowych rzeczach jak olej, filtry itp.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW