Ocena kierowcy - Seat Leon I Hatchback

Silnik 1.6 105KM 77kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Leon I Hatchback 1.6 105KM 77kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Bieg nr3, predkosc 90,100,110,120,130 - i niech mi ktos powie ze to autko wolno przyspiesza. (smiesza mnie komentarze jak ktos sie przesiada z 240km evo i marudzi ze mu malo - 105 konikow haaaalooooo :D)
Układ elektryczny
Autko wygodne (z przodu of kors). Fotele ladnie trzymaja na zakretach. Przyspiesza dobrze (powyzej 2 biegu bo poczatek to rzeczywiscie ciut za slabo) - natomiast od 80-160 to istny miodoland. Jezeli ktos lubi jazde do 160-180 - polecam. Warto zwrocic uwage na hamulce - sa naprawde niezle. Co do wygladu - osobiscie jestem zachwycony i martwi mnie troche ze zbliza sie czas rozstania. Wady - masz zly dzien - autko spali ci i 12l. Lakier latwo sie rysuje (szczegolnie jezeli ma sie zloty metalic).
Jak dla mnie idealnie - pieknie kreci sie przy 5500 obrotach. Elastycznosc - 1st 30, 2st 85, 3st 130, 4st 180, 5st 210 - dalej nie probowalem :D
Niemiecka, twarda, pokryta skora - genialna.
O dziwo - spisuje sie bardzo dobrze, po 5-ciu latach zadnych luzow. Krecisz, skreca :P A tak serio to jest bardzo dobrze, na zakretach 60-80st przy 120km/h nie ocierasz sie boczkiem o ziemie. Uwaga - warto zainwestowac w dobre oponki (16, bo na 17 traci sie sporo komfortu).
W lusterkach spokojnie, natomiast parkowanie tylem wymaga pewnych umiejetnosci. Kobiety moga byc bardzo niepocieszone...
2 schowki - mi wystarcza, nie jestem typem chomika. Bagaznik - 330l, spory, mozna zlozyc siedzenia i mamy idealnie plaska przestrzen.
W lecie - 60s do pelnego ochlodzenia. (klima znaczy sie)
Przestrzen tylko dla kierowcy i pasazera (sztuk 1). Jezeli ktos mysli o aucie rodzinnym to radze wybrac cos innego. Dla 2 mlodych osob - perfect.
Przy 140 slychac miodny pomruczek silnika. Przy 180 zaczynasz sie zastanawiac o co kaman w radiu. Przy 210 nie slyszysz odrzutowca przelatujacego 2 metry nad autem.
Jak na te osiagi auto jest wystarczajaco ekonomiczne. Na trasie wystarczy nie przekraczac 155km/h zeby zmiescic sie w 7 litrach. Miasto - 8-9l, jak masz i zly dzien to i 12 zezre.
Wkurzaja troche plastki w dolnej czesci drzwi. Zachwycaja - skorzane wstawki na kierownicy, galce zmiany biegow. 5 lat a auto wyglada jak nowe (wystarczy sie nie rzucac w aucie i dbac).
5 lat nieustannego wyzyskiwania, jazdy niekoniecznie zgodnie z przepisami - usterki: -zarowka od kierunkowskazu, -jakas kratka w tlumiku (;/?) -centralka od kierunkowskazow W serwisie bylem, (z przyczyn awarii itp) uwaga - 2 razy.
5 lat, usterek brak. Nigdy nie zdazylo sie ze wsiadasz do auta, przekrecasz kluczyk a tu zonk.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 105KM 77kW [l/100km]

7,9