Ocena kierowcy - Seat Leon I Hatchback

onlyjezz@o2.pl, 16 lat temu
Silnik 1.6 102KM 75kW
Rok produkcji 2005
Seat Leon I Hatchback 1.6 102KM 75kW 2005-2005 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Mocne i niezawodne hamulce - nie raz się przydały:)
Karoseria : No niestety, tutaj się nie popisali. Czarny metalik już po kilku miesiącach starł się do zwykłego lakieru. Trzeba nieźle woskować, aby odyzyskał dawną świetność
Nie dam piątki, bo znam lepsze wozy, ale z drugiej strony czwórka to za mało. Potraktujmy to jako 4 małym plusikiem (minusy za lakier i maleńki za silnik).
Wyjechałem nowiutkim autkiem z salonu. Przedtem nie byłem na jeździe próbnej i to był mój błąd. Po jednostce napędowej 102 KM spodziewałem się nieco lepszych osiągów, no ale okazało się jednak, że 102 KM na 1250 kg + ja to jednak nieco za mało. Przyspieszenie nie wciska w fotel, a szkoda. Przy wyprzedzani trzeba redukować. Ale przyznam szczerze, że z tym silnikiem jak z winem. Im dłużej jeżdże, tym bardziej odnoszę wrażenie, że robi się coraz dynamiczniejszy:) Uważam, że pod względem osiągów oraz ekonomii najlepszą jednostką do tego modelu jest 1,9 TDI.
To nie jest najmocniejszy punkt samochodu. Często brak precyzji daje się weznaki. No i zdarza się, że 1. i 2. wypadają przy wolnej jeździe w terenie. Poza tym skrznia nie jest zbyt dobrze zestrojona z silnikiem. Trochę za mało dynamiki!!
Nie powiem, że doskonale, bo ostatnio jechałem Pssatem 2.0 TDI i jestem pod wielkim wrażeniem, ale za bardzo do czego też się nie ma przyczepić. Daję 4.
Z przodu ok, z tyłu też. Bez zastrzeżeń. Chociaż jak się nisko fotel opuści, to z tyłu mało widać, ale idzie się przyzwyczaić:)
Trochę mało schowków w sumie, no i nie ma podłokietnika, ale jak na tą kasę, to nieźle:)
Klima manualna działa bez zastrzeżeń. Po 2 latach nabiłem zbiornik z gazem. Uciekło tylko 10% gazu. Rewelacyjne ogrzewanie tylnej szyby! W 2 minuty romraża nawet grube warstwy szronu.
Jak na auto tej klasy nie można narzekać, aczkolwiek przy moim wzroście (195 cm), za kierowcą z tyłu już dużo miejsca nie zostaję. 4 osoby mieszczą się na luzie. 5 ujdzie, ale już kwiczą na tylnej kanapie. Niestety, niezbyt wielki bagażnik...
Absolutnie nie narzekam. 110-120 km/h kompletnie się odczuwa. Tłumiki pracują bez zarzutu. Głośno robi się dopiero przy obrotach powyżej 4.500 lub powyżej 180 km/h.
Tak sobie w tym względzie. Średnio w okolicach 8 litrów. Miasto - 9. Najniższe spalania wyrobiłem w trasie jadać 90-100 km/h - 6.2-6.3 l/100km. Czuć istotną różnice w dynamice przy laniu beznynki 98 lub wyżej!
Mimo opinii, które słyszałem na temat wnętrza i detali, nie jestem w stanie się zgodzić. W okresie gwarancji kompletnie bez zarzutu, potem niektóre plastiki zaczęły nieco dawać znać o sobie, ale tylko fonią. Nic nie odpada (ooo przepraszam, boczne listwy na drzwiach nieco).
Jestem szczęśliwy. Przeglądy robiłem w ASO, co chyba się opłaciło, bo przez 60.000 km wymieniłem jedynie: - olej - filtry - świece - gumę stabilizatarów (przód) - klocki przód tył (po 57.000 km). Nie ma się co przyczepić.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 102KM 75kW [l/100km]

7,6