Samochód idealny na pierwsze auto oraz dojazdy. Stylistyka może się podobać, to coś trochę innego niż golf. Dość pakowny, niezawodny, całkiem żwawy, a koszta eksploatacji dość niskie. Z racji na wiek dawały się we znaki już małe oznaki korozji, czy drobne usterki, natomiast były jak najbardziej akceptowalne. To co mi nie odpowiadało, to z pewnością brak szóstki w trasach, i niewystarczające wygłuszenie, ale jak na tą klasę i cenę w granicach 6 tys złotych również nie ma co polemizować.
Silnik AKL, 1.6 ośmiozaworowy, o mocy 100 KM i momencie obrotowym 145 Nm jest bezawaryjny, i w zupełności wystarcza by pchnąć Seata w przód do 100 km/h. Spalanie, czy to gazu w moim przypadku, czy benzyny, w mieście wynosiło do 11 litrów, w trasie schodziło do 9, a średnio 10.
Skrzynia w tym samochodzie troszkę mnie zawiodła, co prawda z powodu zwykłego, miejskiego zużycia, ale biegi wchodziły nieco ciężko, a ponadto brakowało 6. biegu w trasie. Do miasta jednak, czy na sporadyczne wypady, jest ok
Układ jezdny w moim odczuciu był całkiem precyzyjny i nie sprawiał żadnych problemów
Lekkie oznaki korozji po 20 latach, lecz nic specjalnego. Całkiem solidna buda.
Świetna, nigdy nie byłem zaskoczony niczym zza słupka B czy C, bądź martwego pola.
Rozmieszczenie aparatury we wnętrzu, jak w vagu, przemyślane. Jedyna rzecz która przeszkadzała, co prawda nie mi, a pasażerowi z przodu, to brak regulacji wysokości fotela.
Dość poprawne, jedyny problem jaki się pojawił to niedziałający pierwszy bieg wentylacji
Pasażerowie z tyłu nie mieli zazwyczaj większych problemów żeby się pomieścić, choć podróże w piątke nie należały do najprzyjemniejszych
W trasie, w moim odczuciu nieprzyjemnie powyżej 130 km/h, lecz jak na tą klasę jest całkiem spoko
Generalnie tanio :) Klocki i tarcze na oś to kwestia może 200 zł choć nie jestem pewien. Usterka która u mnie wystąpiła była po części z mojej winy - zalana cewka zapłonowa (z wymianą około 400zł) . A to wszystko przez dziadka, który chciał dobrze i wymył mi silnik...no cóż, Polak mądry po szkodzie...
W zasadzie ciężko się dopatrywać tutaj większych kompromisów. Na tą chwilę, auto w takiej cenie oferuje dość dużo, tak więc uważam że można być z niego zadowolonym.
W zasadzie nie odczułem w większy sposób awaryjności samochodu, jedyne z drobiazgów to w sumie rozszczelniony układ chłodzenia na jednym z plastikowych króćców
Brak usterek występujących z samych siebie, co najwyżej z niewłaściwego traktowania przez właściciela