Wydaje mi się, że jeżeli nic więcej nie wyskoczy, to jestem z tego samochodu raczej zadowolony, a jego osiągami wręcz zafascynowany. Szwagier ma nowego Toledo ze 125 konnym silnikiem i z moim Leonem nie ma się co równać pod względem osiągów. Mój "robi" setkę w 9,5-10 sekund, a prędkość maksymalną ma znacznie lepszą niż jego. Przy przejechaniu 375 km ze średnią prękością 178 km/h spalił mi (zima) 7,7 ltr.
Maksymalna prędkość z jaką nim jechałem to 215 km/h przez około 65 km. Prawdę mówiąc nie wiem jaki egzemplarz silnika trafił mi się, ale tego nie zamieniłbym na żaden inny. Powyżej 175 km/h(prędkość max.) on spokojnie, w sposób odczuwalny zaczyna przyśpieszać.
Skrzynia chyba również została dobrana do tego silnika w sposób optymalny.
Hamulce są super. I tu również myślę, że albo jest to cena egzemplarza, albo ten samochód był "robiony" na indywidualne zamówienie(kupiłem go jako nowy, z salonu, a raczej z fabryki, dlatego że ktoś zrezygnował)
Jak we wszystkich Leonach i większości tego typu aut.
Logiczne rozmieszczenie. Wygodny.
Z tym jest dużo problemów. Przedmuchy zimnego powietrza, zaparowywanie szyb. Słaby nadmuch.
Całkiem nieźle jak na tą klasę samochodu.
Gdyby jeszcze dodano wytłumienie silnika na masce byłoby idealnie.
Trasa ok.300 km. spalił 4,9. Miasto ok. 7,8. W zimie spalanie znacząco rośnie. Ceny przeglądów droższe niż w samochodach japońskich.
Udało mi siepić go w wersji signo za cenę około 10 tys niższą (prawdopodobnie był zadatkowany), dlatego zapłaciłem jak za dobrze wyposażoną Fabię, a mam samochód o klasę wyżej i o niezrozumiałych dla mnie parametrach(domyślam się co prawda z czego to wynika)
W ramach gwarancji wymieniełem i naprawiłem: tylne światła zespolone, wentyle przednich reflektorów, pompę i siłownik sprzęgła, silnik nawiewu, całą wykładzinę podłogową(brak zaślepki pomiędzy przedziałem silnika, a kabiną), oprogramowanie komputera(spalał w okresie zimowym średnio 13-13,5 ltr po mieście, przy jednorazowych "przelotach", czy też przejazdach wynoszących około 13-15 km.) MANIANA?