: Auto nie tylko ma dobrze jeździć ale i ładnie wyglądać, jazda nim to sama przyjemność.
Jestem bardzo zadowolony, auto naprawdę może się podobać, mamy na 16\" felgach w kolorze śnieżno białym-rewelacja. Design najlepszy w tym zakresie cenowym, oglądałem VW,Skody,KIA,Mitsubishi-porażka. Seat IBIZA ST Style COPA - polecam.
Jestem mile zaskoczony jego pracą, cichutki dopiero powyzej 3000/min jest głośniejszy, biegi zmienia się przy 2500/min bez żadnych szarpań. Mimo że jest jeszcze na dotarciu bardzo elastyczny jak na 85KM. Mam nadzieję że po dotarciu będzie jeszcze lepiej. Wiadomo że to już sprawdzona konstrukcja w odróżnieniu od silników TSI które mają 20KM więcej i kosztują 5100zł wiecej, a o historiach z pękaniem tłoków i korbowodów nie wspomnę.
Skrzynia trochę haczy na 1-2 biegu ale może być to spowodowane procesem docierania, przejechałem dopiero niecałe 500km, zestopniowanie z tym silnikiem wzorowe, kultura pracy i elastycznosć na wysokim poziomie.
Bez zastrzeżeń, pracuje dość sztywno i dobrze tłumi nasze nierówności, mam 16\" felgi i opony 215/45/16 więc trochę niskie, mimo tego jestem zadowolony.
Widoczność bardzo dobra, duże zewnętrzne lusterka, fotochromatyzne lusterko wewnętrzne (samo się ściemnia - rewelacja)
Wszystko pod ręką, trochę ciężko operować pilotem radia obok kolumny kierownicy - ale to kwestia przyzwyczajenia. Auto wyposażone w pakiet schowki- podłokietnik,schowki pod siedzeniami, siatki w bagażniku, dodatkowa półka bagażnika z możliwością dostępu zza tylnych siedzeń, wszystko bardzo praktyczne.
Super chłodzi jak i grzeje, wszystko sprawnie i szybko.
Przesterzeń jak na te gabaryty auta bez zastrzeżeń, wiadomo że mogłoby być więcej ale nie narzekam. Mam 187cm i za mną można jeszcze usiaść. Żona trochę narzeka na wystający kokpit który trochę utrudnia wsiadanie po stronie pasażera.
Wyciszenie jest dobre, jeżdziłem wcześniej autem z innej klasy cenowej, tam naprawdę było cicho, tutaj nie jest najgorzej, silnik słychać powyżej 3000/min, praca zawieszenia dobrze wyciszona, może silnik byłoby mniej słychać jakby wyciszyli trochę maskę (tak to goła blacha)
Na tą chwilę za wcześnie na opinię (<500km), pojeżdżę więcej to jeszcze coś napiszę.
Za te pieniądze 55000zł, pakiet COPA, dodatkowo pakiet zimowy (między innymi podgrzewane fotele), czujniki parkowania i blokada skrzyni biegów, czujniki zmierzchu, deszczu, pakiet schowków, skórzana kierownica i drążek skrzyni, radio z MP3 +6 głośników itd... O całym wyposażeniu się nie rozpisuję odsyłam do strony producenta.
Miałem małego zonka, bo po ujechaniu kilkudziesięciu km coś zaczęło popiskiwać pod deską rozdzielczą na nierównościach (drobne o szybkiej amplitudzie) okazuje się że to plastykowa obudowa z przekaźnikami i bezpiecznikami która jest elastycznie umocowana na zawiasach. Narazie ją tochę naciągnołem i jest ok, boję się jechać do serwisu bo jak zaczną robierać plastiki pod kierownicą aby się tam dostać to i one mogą zacząć trzeszczyć.
Brak i oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 MPI 85KM 63kW