Ocena kierowcy - Seat Ibiza IV Hatchback 5d Facelifting
Przebieg:
60 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
: Całość - silnik, zawieszenie, wygląd ..razem pasuję idealnie..
W sumie autko dla kierowców, którzy wiedzą co dobre i troche się znają na samochodach. A przede wszystkim lubią prowadzić i czerpią z tego dużą satysfakcję. No i przy takim spalaniu lubią jeździć DUŻO, nie tylko DYNAMICZNIE!
Poezja jeśli chodzi o brak dziury turbinowej i elastyczność. W mojej jest program na ponad 170KM i na niskich obrotach po prostu ODJEŻDŻA LEKKO (i BEZ WYSIŁKU i bez zbędnego hałasu... TAK JAK LUBIĘ! - 1.9 tdi był nawet pod tym względem lepszy..)
Po niemiecku - krótkie drogi a przełożenia dobrane w sam raz - przy 2 tyś obrotów ponad ok. 130 km/h (6 b), bardzo precyzyjnie, ale to w miarę nowy samochód.
Felgi 17 cali i twarde zawieszenie - trzeba to lubić. Ja lubię - jeżdżę różnymi sam. i zawsze miło jak jest miękko w innym sam., ale potem znowu cieszy mnie że Ibizka jest taka dynamiczna i zwrotna; a że trzęsie - nie jest to samochód dla emerytów.. A do tego nie straszy przy większych prędkościach..
Jest ok, choć w starej było lepiej ..tu są czujniki i NAWET się przydają :)
Siedzenia 'kubełkowate' i sztywne, a to sprawia, że jak robię jednego dnia 600-800 km to wysiadam i nie czuję pleców, jak w innych autach czasem; mała kierownica i dobra, niska jak na małe autko pozycja kier.;
Jest ok. Klimatronic robi dobrze.. , a ogrzewane siedzenia grzeją tam gdzie trzeba.. O parowaniu nic mi nie wiadomo - mały samochód.
Dla mnie ok - mam 186 cm więc dla niektórych szok/ czasem jeździ 2 pasażerów - jest ok. Jak trzech to już ja muszę siedzieć bliżej i jest źle.. Generalnie z tyłu jest b. mało miejsca i już ..za to parkowanie to luksus.
No cóż, ja wymieniłem całe CarAudio (6 gł plus tuba w bagażniku) - inaczej raczej by było źle ..a tak przy małych prędkościach i przy przyspieszaniu czasem ..nie słysze donośnego dźwięku tdi. Głośno i mało-komfortowo ..coś za coś.
Na razie nic tylko przeglądy. A że spalanie jest śmieszne to koszty także...
Jak na tak mały samochód cena wysoka, ale jak na taką ilość przyjemności, dynamiki, kosztów eksploat. i wyposażenia (biksenon, czujn. park/deszczu/świateł, podgrz. siedz./autom.klim/ autom.domykane i otwierane, przyciemn. szyby.) to myślę, że warto!
narazie tylko pokrywa pod silnikiem ..ale tdi tak ma.. polecam plastikowe oposki zaciskające.. jest wtedy spokój..
Napewno będzie to sprzęgło i dwumas (usterki to może nie są tylko części eksploat.) - przy takim momencie obr. 400nm to pewne, choć może do 200tyś km dojadę/albo ktoś inny bez wymiany :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR 143KM 105kW