: Jak powyżej twardo, ale jak na tak prostą konstrukcję spisuje się świetnie.
: złączki przewodów spryskiwaczy.
: cięgno klamki klapy
: umiejscowienie zbiornika płyju do spryskiwaczy
W swoim zadaniu sprawdza się doskonale, czyli jako mały, ładny, usportowiony (wersja FR) hatchback. Ale nic ponad to bagażnik jest w wprawdzie jak na segment przeciętny, ale brakuje schowków. Ale za to jeździ nieprzeciętnie.
Ta wersja nie wymaga komentarza. Silnik to znana i lubiana 130 konna odmiana silnika 1.9 tdi. Która o ile jest dobrze eksploatowana i ma rzeczywisty przebieg to będzie cieszyć właściciela.
Skrzynia chodzi genialnie. Nawet można się pokusić o stwierdzenie, że biegi same wskakują. Sam lewarek ma fajny kształt i jest bardzo precyzyjny. Niektórym przeszkadza fakt, że wsteczny wymaga wciśnięcia lewarka, ale mi to pasuje, z resztą z 3 samochodów w których mam skrzynie 6 biegowe ta z ibizy mi najbardziej pasuje.
Układ precyzyjny, aczkolwiek wybitnie twardy, całość ratują ceny części, które są niskie.
Do przodu i na boki jest świetnie ( łatwo wyczuć maskę) ale do tyłu mała szyba ogranicza perspektywę.
W tym temacie autu nie mam nic do zarzucenia. Z miejsca kierowcy jest świetny dostęp do wszystkich przycisków i ich obsługa jest prosta i intuicyjna. Pod tym względem auto się pozytywnie wyróżnia.
Jak na diesla nagrzewa się szybko, ale 4 gwiazdki za brak elektrycznego dogrzewania. W takim samochodzie po prostu by się przydało.
Wnętrze przestronne, aczkolwiek miejsca trochę wąskie. Ogólnie kierowca i pasażer z przodu nie będą narzekać, ale z tyłu osoby powyżej 180 cm będą narzekać. Fotele z przodu są idealnie twarde i zapewniają konkretne trzymanie boczne. Kanapa z tyłu jest raczej dla 2 osób, ale 3'cia też wytrzyma
Gdyby nie świst powietrza z okolic lusterek to dałbym 4 gwiazdki, z resztą to nie jest limuzyna i ja od tego samochodu dużo nie wymagam, ale właśnie na wszelkie świsty powietrza jestem uczulony.
Taka moc, takie spalanie, taka cena części i napraw to liga sama dla siebie. Auto zadowala się 5l/100 a w trasie schodzi do okolic 4l, mechanicy są gotów przyjąć ten samochód do siebie z pocałowanie ręki i ogólnie tą konstrukcję znają na wylot. Ogumienie na felgę 17 calową idzie kupić w względnie normalnej cenie, więc nie narzekam.
Jeżeli ktoś szuka niezbyt drogiego samochodu , o niezłych osiągach, niskich kosztach utrzymania to doskonale trafił. Przy okazji Ibiza jest z pewnością najładniejszym samochodem z grona trojaczków od VW.
Miałem problem z klamką tylnej klapy, ale to kwestia skręcenia jednego plastiku, do tego łączniki przewodu spryskiwaczy przy ujemnej temperaturze, jeżeli mamy płyn letni się rozłączają i trzeba rozbierać tapicerkę bagażnika, aby je połączyć.
Jeszcze mnie nie dotyczyły i mam nadzieję, że tak zostanie. Mój samochód był eksploatowany na oryginalnych częściach, a poprzedni właściciel dbał o mechanikę samochodu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDi 130KM 96kW