Auto godne polecenia. Moja ibiza obniżona -30mm, przebieg na liczniku 165000 km :) ale realnie zakładam jakieś 286000 za to po jednym właścicielu z Niemiec, który raczej dbał o serwis ( filtr powietrza, paliwa, cały rozrząd w dobrym stanie i w oryginale vw seat) Zalewam olej 5w40 motul co 10tys. i miedzy wymianami znika jakaś 1/4 od min do max na bagnecie. Lubię bawić się spalaniem wiec testuje auto przeokrutnie dla dwumasu, jazda do pracy 28km rano 3min rozgrzanie auta na wolnych wtedy jazda na obrotach 1750. Z górek na luz unikanie hamowań góra 5 bieg i spalanie minimalne na tym dystansie 3,6 na kompie ale przy tankowaniu do pełna wyszło ze komp przekłamuje o 0,2. Jazda na paliwie verva, ogólnie na komputerze w tej chwili przy 850 kilometrach srednie spalanie pokazuje 4,3(czyli 4,5 realnie) 85% trasa 15% miasto jazda dziadkowa do ok 80km/h. Do wymiany powoli szykuje się dwumas ale wiem że ja do tego się przyczyniłem chociaż w chwili zakupu już dość mocno się odzywał wiec i tak brawa dla niego że jeszcze walczy :)
Ma moc nie pożera oleju spalanie super. Przy mojej dziadkowej jeździe raz na dwa tygodnie dostanie trochę buta na przeruszanie i wtedy potrafi zakopcić :)
6 bardzo długie biegi , późniejsze modele miały już krótsze.
sprężyny weitec -30mm trzyma się w zakrętach ale na naszych dziurach powoli dostaje nerwicy a opony jeszcze seria czyli "pączki"
Jest ok
ok
brak zastrzeżeń
no czego tu się można spodziewać wiadomo z tyłu ciasno ale ja siedzę z przodu przecież i tam jest ok :)
no rewelacji nie ma uszczelki też już swoje lata mają i to na pewno nie pomaga
Na razie nie jest źle dużo zamienników bo to przecież popularny silnik i cenowo duża rozpiętość. Łącznik stabilizatora febi ok 55 zł a kayaba ok 40 (luz już przy zakupie :)
łączniki stabilizatora, linka ręcznego klocki filtry olej jak na razie odpukać
brak chociaż pewnie niedługo dwumas
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDi 130KM 96kW