Zanim kupiłem Seata Ibize spędziłem 5-miesiecy na wyjazdach na tzw okazje itp. Szukałem głównie forda lub renault i IBIZY !. Wyjazdy nauczyły mnie wiele a głównie tego, że strasznie ciężko jest kupić dobry używany samochód. Mój egzemplarz pochodzi z Francji ( auto z tzw importu z niemiec na 90 % mają cofnięty licznik ja obejzałem 9 szt i nigdy więcej aut z niemiec oglądać nie będę ! zajechane złomy). Dobrze go sprawdzilem zanim się zdecydowałem. Sprawdziłem książkę serwisową w ASO( auta z francji rzadko je mają dlaczego bo nie muszą serwisować Francuzy w ASO ) , badanie lakieru(IBIZA była malowany pogodzilem się z tym bo 3-lat bym szukał ałta 80% aut było malowanych ogladałem 15 szt te nie malowane przebieg 150- 250 tys km ) Auto wygląda na zewnątrz i w środku rewelacyjnie i przez okres jak go mam zrobiłem 50 tyś i sie rewelacyjnie sprawuje . W sumie mam już 104 tyś. Silnik rewelacja! ( tylko ten klekot )pali średnio 4,5-5,5 (miasto)paliwa na 100 km w zależności od pory roku. Na klimie jeżdżę praktycznie cały czas. Nic mi się z autem nie dzieje. Wymieniam tylko rzeczy eksploatacyjne jak klocki hamulcowe, żarówki. Trzeba pilnować wymian oleju. Mam zamiar jeszcze ze 3 lata pojeździć i zmienić na nowy model.
jeden minus ten klekot
to małe auto ale jek na tą klase ok
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDi 101KM 74kW